2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Fokozná a felkészülést az EU a járvány őszi és téli hullámaira

Az Európai Bizottság intézkedéseket javasolt, köztük az oltási kampányok fokozását és az egészségügyi rendszerek felkészítését, hogy az őszi és téli időszakban elkerülhető legyen a koronavírus-fertőzés európai esetszámainak újabb emelkedése.

Az uniós bizottság által javasolt, a világjárvány jövőjét és a lakosság immunitási szintjét a remények szerint meghatározó intézkedések célja az oltóanyagok beadásának fokozása, valamint a járvány terjedésének nyomonkövetése.

A brüsszeli testület közleményében hangsúlyozta, a tagállamoknak újabb stratégiákat kell kidolgozniuk, hogy gyorsan, tartósan és hatékonyan tudjanak reagálni a koronavírus-járvány hűvösebb időszakban ismételten várható erősödésére. A tagállamok oltási programjaik összehangolása korlátozni fogja az egészségügyi rendszerekre nehezedő nyomást, a gazdaságok zavarait és a társadalom előtt álló kihívásokat, írták.

Az Európai Bizottság egyebek mellett azt javasolta, hogy a tagállamok indítsanak kampányt a koronavírus elleni első és második oltás, valamint az emlékeztető, azaz harmadik és negyedik oltások felvételre. A tagállamoknak kiemelten kell kezelniük a harmadik és negyedik oltások beadását a 60 évesnél idősebbek, valamint a koronavírus okozta betegség kockázatának különösen kitettek számára. A tagálami hatóságok számára elegendő logisztikai kapacitást kell biztosítani az oltások beadásához, tették hozzá.

A tagállami kormányoknak a járványügyi helyzettől függően fontolóra kell venniük a szájat és az orrot eltakaró maszkok használatának újbóli elrendelését, valamint a rendezvények és összejövetelek résztvevői számának korlátozását a vírus terjedésének akadályozásáért, írták.

Az EU-n belüli szabad mozgás biztosítása továbbra is döntő fontosságú mind az egyéni utazók, mind az áruszállítás szempontjából a koronavírus-járvány hullámgörbéjének esetleges újabb emelkedése esetén is, húzták alá. Mivel továbbra is alapvető fontosságú a koronavírus elleni globális küzdelem támogatása a világjárvány megszüntetéséért, az EU megújítja együttműködését nemzetközi partnereivel, hogy világszerte biztosítsa az oltóanyagok gyors fejlesztését, elérhetőségét és méltányos elosztását, tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

Az EMA a Nuvaxovid oltóanyag emlékeztető oltásként való jóváhagyását javasolta

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Novavax amerikai biotechnológiai vállalat által a Covid-19 ellen kifejlesztett Nuvaxovid nevű oltóanyagának emlékeztető oltásként való jóváhagyását javasolta, közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség pénteken.

 A Nuvaxovid nevű oltóanyag emlékeztető oltásként való alkalmazása felnőttek esetében nem csak akkor ajánlott, ha az alapoltást is ezzel a vakcinával végezték, hanem az mRNS-, vagy az adeno-vektoros vakcinával végzett alapoltások után is.

Emlékeztettek, a gyógyszerügynökség csütörtökön forgalmazásra javasolta az új típusú koronavírus omikron változata elleni BioNTech/Pfizer és a Moderna cégek által gyártott vakcinákat. A védőoltások az előzőleg már forgalomba került vakcináknak az omikron variáns BA.1-es alváltozata elleni védekezéshez igazított verziói, de képesek semlegesíteni más, BA.2, BA2.75 és BA.5 jelű alváltozatokat is. Mindkét adaptált oltóanyag 12 éves kortól alkalmazható olyanoknál, akik korábban már megkapták az első két oltást, közölték.

Az ügynökség hozzátette: jelenleg értékeli a BioNTech/Pfizer vakcinájának az omikron variáns BA.4/5 jelű alváltozatát célzó oltóanyaga jóváhagyási kérelmét. A felülvizsgálat eredménye és az esetleges ajánlás megfogalmazása szeptember közepén várható. A Moderna vállalattól szintén kérelem bedását várják a BA.4/5 jelű alváltozatot célzó oltóanyagának uniós jóváhagyásához.

Közölték azt is, hogy biztató eredmények állnak rendelkezésre a Paxlovid gyógyszerrel kapcsolatban. Az adatok szerint a gyógyszer jelentősen csökkenti a 65 éves vagy az annál idősebb koronavírus-fertőzött betegek kórházi kezelésének szükségességét, valamint a halálozási kockázatukat.

Az Európai Gyógyszerügynökség arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány immár kétéves tapasztalatai azt mutatják, hogy az EU idén ősszel és télen a járvány újabb hullámával nézhet szembe. Az uniós ügynökség arra bíztatta a tagállamokat, hogy fokozzák egészségügyi rendszereik felkészítését.

Az uniós gyógyszerügynökség ezidáig a Pfizer/BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax, a Novavax Nuvaxovid nevű, a Johnson & Johnson vállalat Jcovden nevű vakcináját, valamint a Valneva európai biotechnológiai vállalat koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagát ajánlotta használatra. Az EMA jelenleg az orosz Szputnyik V, a Sanofi vállalat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, a kínai Sinovac gyógyszergyár, a spanyolországi Hipra gyógyszercég saját fejlesztésű, azonos nevű, koronavírus elleni vakcinájának, valamint német-dél-koreai SK Chemicals biotechnológiai vállalat Skycovion nevű, koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagát vizsgálja.

Az uniós gyógyszerügynökség végezetül közölte, hamarosan nagyobb mennyiség fog az uniós tagországok rendelkezésére állni a majomhimlő kezelésére használt Tecovirimat nevű vírusellenes készítményből.

Román egészségügyi minisztérium: ajánlott a maszkviselés az iskolák zsúfolt, zárt tereiben

Védőmaszk viselését és más óvintézkedéseket ajánlott a tanárok, diákok és szülők figyelmébe a román egészségügyi minisztérium a koronavírus és más légúti fertőzések terjedésének megfékezésére abban a közleményben, amelyet a közelgő tanévkezdés alkalmából adott ki pénteken.

A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy a hideg évszakban gyakoriak a légúti fertőzések az iskolai közösségekben, a közéjük tartozó koronavírus és az influenzavírus pedig súlyos szövődményeket okozhat, főleg a más betegségekben szenvedők körében. A fertőzések féken tartásáért a közlemény az olyan higiéniai szabályok betartásának fontosságát hangsúlyozza, mint a gyakori kézmosás, az osztálytermek fertőtlenítése és rendszeres szellőztetése, és arra is kitér, hogy ha valakinek köhögnie vagy tüsszentenie kell, akkor papírzsebkendővel vagy könyékhajlatával takarja el arcát.

A román egészségügyi tárca továbbra is ajánlja a másfél méteres távoságtartást a zárt terekben, a védőmaszk viselését a zsúfolt termekben, azt kéri a szülőktől, hogy ne engedjék iskolába gyerekeiket, ha megfázás jeleit tapasztalják náluk, a tanárokat pedig arra bíztatja, hogy figyeljék diákjaik egészségi állapotát és különítsék el és küldjék orvoshoz azokat, akiknek légúti fertőzéses tüntetik vannak. A minisztérium a koronavírus és a szezonális influenza elleni oltás felvételét szorgalmazza a tanévkezdés alkalmából kiadott közleményében.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter korábban többször jelezte: a tárcának - az egészségügyi veszélyhelyzet márciusi feloldása óta - semmilyen jogi eszköze nincs arra, hogy az ajánlásokon túl bármilyen kötelező érvényű óvintézkedést írjon elő a koronavírus terjedésének megfékezésére. Azt is kizártnak nevezte, hogy egy újabb járványhullám esetén ismét felfüggesztenék, vagy az internetre költöztetnék az oktatást.

Egyelőre Romániában nincs jele annak, hogy a koronavírus-járvány újabb hulláma közeledne: az esetszámok egy hónapja folyamatosan, heti 20-30 százalékkal csökkennek, az utóbbi héten a napi 2600 új fertőzés számított átlagosnak. A halálesetek mozgóátlaga immár két hete 20 körül stagnál: pénteken újabb 23 koronavírusos beteg haláláról számolt be az egészségügyi minisztérium. Jelenleg 2339 fertőzött szorul kórházi ellátásra, közülük 191-en részesülnek intenzív terápiában.

Romániában hétfőn kezdődik a 2022-23-as tanév.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink