2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Felváltja a cumit a tablet

A túlzott képernyőzés autista típusú magatartáshoz vezet, és ezt az orvosok egyre gyakrabban tekintik valóságos autizmusnak, írják az InfoRádió oldalán.

Kapcsolódó cikkek

A vészharangot az InfoRádió szerint egy, a gyermekek védelmére szakosodott, elsősorban Párizs környéki óvodákban dolgozó orvosnő kongatta meg, aki saját tapasztalata alapján azt állítja, körzetében az elmúlt öt évben hatszorosára nőtt azoknak a két-három éves gyermekeknek a száma, akiken komoly viselkedés- vagy figyelemzavar mutatkozik az óvodákban és iskolákban, esetleg jelentős beilleszkedési problémákkal küzdenek.

Anne-Lise Ducanda az egyes esetek összehasonlítását követően jutott arra a következtetésre, hogy ezeket a zavarokat a képernyők túlzott használata okozza. Az általa megvizsgált gyermekek napi hat órát is eltöltenek egy-egy tablet vagy okostelefon előtt, és van olyan csemete, aki nem képes ugyan sem beszélni, sem néhány játékkockát egymásra rakni, de tabletjére le tudja tölteni az aktuális videójátékot.

A helyzet súlyosságának illusztrálására Anne-Lise Ducanda egy kisfiú esetét mesélte el, aki 18 hónapos korában kapta ajándékba az első tabletjét, és aki egy idő után e kütyü nélkül otthon sem enni, sem elaludni nem volt hajlandó.

A tabletek és az okostelefonok újfajta „cumikként” működnek, amelyekkel a gyermekek csendben maradnak, nem zavarják a felnőtteket, ám ez a jelenség passzív, megfogalmazása szerint „képernyő-gyermekeket” eredményez. Az orvosnő szerint a túlzott képernyőzés autista típusú magatartásokhoz vezet, és ezt az orvosok egyre gyakrabban tekintik valóságos autizmusnak. Az egyre szélesebb rétegeket érintő jelenség miatt aggódó szakértők, pedagógusok nemrég aláírásgyűjtésbe kezdtek, el akarják érni ugyanis, hogy Emanuel Macron újonnan megválasztott államfő indítson országos figyelemfelkeltő kampányt az ügyben.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink