2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Felszólalt három volt first lady

Az eset Lengyelországban történt: három volt first lady közleményt adott ki a jelenlegi abortusztörvény védelmében.

"Óriási nyugtalansággal fogadjuk azt a koncepciót, mely megszüntetné az 1993-as abortuszellenes törvényben rögzített kompromisszumot" – írta Anna Komorowska, Jolanta Kwasniewska és Danuta Walesa. A volt lengyel first ladyk ezzel arra a teljes abortusztilalmat tartalmazó törvénytervezetre utaltak, melynek támogatására jelenleg aláírásgyűjtést szervez a lengyel életvédő szervezetek egy része.
A terhességmegszakítást fontolgató nők "drámáját nem lehet azzal mélyíteni, hogy a nemi erőszak következtében fogant gyermekek megszülésére kényszerítjük őket vagy arra, hogy saját, illetve gyermekük életét és egészségét kockáztassák" – áll a nyilatkozatban, mely az abortusztilalom körüli vita lehetséges kiéleződésére is figyelmeztet.

A nyilatkozathoz nem csatlakozott a jelenlegi államfő, Andrzej Duda felesége. Agata Kornhauser-Dudát az utóbbi napokban az ellenzéki Nowoczesna (Modern) párt képviselőnői arra szólították fel, hogy foglaljon állást a magzat védelméről szóló törvény lehetséges szigorítása ügyében. Marek Magierowski, a lengyel elnöki hivatal szóvivője erre vonatkozóan megerősítette, hogy a first lady semmilyen politikai témában nem szándékozik nyilatkozni.

Az 1993-ban elfogadott, a magzat védelméről szóló, abortuszkompromisszumnak is nevezett lengyel törvény szerint a terhességmegszakítás három esetben megengedett: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. 
Az életvédők tervezete megszüntetné ezt a három kivételt. Azokban az esetekben viszont, amikor az anya életmentő kezelésre szorul, a törvényjavaslat szerint az orvosoknak továbbra is joguk lenne olyan gyógyítási módszerekhez is folyamodni, melyek akár halálos következményekkel járnának a gyermek számára. A veszélyeztetett terhességből született beteg gyermekeket nevelő családok számára a javaslat nagyobb anyagi és szakértői támogatást nyújtana. 

A törvénytervezet ügyében a lengyel kormány hivatalosan nem foglalt állást. Beata Szydlo kormányfő múlt héten közölte, hogy ő személyesen támogatná az abortusz teljes betiltását, de nem rendelne el ez ügyben szavazási pártfegyelmet. Később viszont hangsúlyozta: a kormány jelenleg nem dolgozik semmiféle változtatáson a törvénnyel összefüggésben, korábban megfogalmazott álláspontja "tisztán a magánvéleménye volt".

A lengyel püspöki kar támogatja a teljes abortusztilalmat, de ellenzi az életvédők javaslatának azon pontját, mely lehetővé tenné a terhességmegszakításon áteső nők megbüntetését.
A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) kedd délutáni sajtóértekezletén bejelentette: a parlament mindkét házában határozatjavaslatot terjeszt elő, mely az "abortuszkompromisszum" megőrzése mellett áll ki. A javaslat hasonló érveket tartalmaz, mint az elnökfeleségek nyilatkozata, és aggodalmat nyilvánít "az ideológiai viták fokozódása, a világnézeti káosz" miatt.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink