2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Felfüggesztett börtön a kollégáit mérgező ápolónőnek

Jogerősen is két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Pécsi Törvényszék egy ápolónőt, aki csaknem egy éven keresztül nyugtató- és altatószerekkel mérgezte kollégáit egy pécsi klinikán.

Mint a bíróság közölte, a nőt öt rendbeli, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésben találták bűnösnek, ezért két év, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a nővéri, ápolónői foglalkozástól. A pénteken meghozott jogerős ítélet szerint próbaidőre elrendelték a nő pártfogói felügyeletét, valamint a több mint négymillió forintos bűnügyi költségből egymillió forint megtérítésére is kötelezték.

A vádlott 2015. novembertől dolgozott ápolónőként a pécsi klinika neurorehabilitációs osztályán. 2016 tavaszától az osztályon is használt pszichiátriai gyógyszereket tett heti rendszerességgel, hetente akár többször is öt kollégája kávéjába, illetve ivóvizébe, "hogy kipróbálja és megtudja, hogy annak milyen hatása lesz". Az adagolt szerek hatására az érintetteknél feszültség, fáradékonyság, álmosság, bizonytalanság, mellkasi szorítás, szívritmuszavar, vérnyomásváltozás, izomgörcsök és pánikszerű rosszullét alakult ki. A tünetek órákon, illetve pár napon belül megszűntek.

Az ápolónő a nyomozati szakaszban beismerte a bűncselekmény elkövetését, tettére azonban nem tudott érdemi magyarázatot adni.

A baranyai megyeszékhely klinikáit fenntartó Pécsi Tudományegyetem (PTE) az esetről tavaly júniusban azt közölte, hogy a gyógyító intézmény neurorehabilitációs osztályán korábban több dolgozó váratlanul rosszul lett. Az intézmény és az érintett egység vezetése vizsgálatot indított, amelynek eredményeképpen a klinika elnöke feljelentést tett. "A hatóság gyors és hatékony nyomozómunkájának, valamint a klinikai vezetők és munkatársak segítőkész együttműködésének köszönhetően napokon belül elfogták a gyanúsítottat, aki feltételezhetően tudatmódosító szereket csempészett munkatársai italába, ezzel előidézve rosszullétüket", tájékoztattak korábban.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink