2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Ezért nem mindegy, hogy mit eszik a gyerek

A szakemberek számára meghirdetett K&H gyógyvarázs pályázaton az anyagcserebetegségek gyógyítását segítő műszerekre kiemelt figyelem jut.

Nem túlzás, ha azt mondjuk, egész életünkre hatással van, mit eszünk gyermekkorunkban. Nemcsak ízlésünket, napi rutinunkat és testünk formájának kialakulását érinti, hiszen a nem megfelelő táplálkozás számos egészségügyi probléma kialakulását elősegítheti. Ilyen például az elhízás, ami a WHO szerint a leggyakoribb nem fertőző krónikus betegség a világon. A túlsúlyos gyerekeknél nagyobb esély van arra, hogy magas vérnyomás, szív- és érrendszeri problémák vagy anyagcserebetegségek, például 2-es számú cukorbetegség alakuljon ki. Megfelelő táplálkozással tudunk tenni azért, hogy elkerüljük ezeket a betegségeket, a szűrővizsgálatoknak köszönhetően pedig időben kiderülhet, ha mégis kezelésre van szükség ahhoz, hogy a fiatalok teljes életet élhessenek. A gyermekeket gyógyító szakemberek számára meghirdetett K&H gyógyvarázs pályázaton ezért idén az anyagcserebetegségek felismerését és gyógyítását segítő műszerekre kiemelt figyelem jut.

Egy kisbaba hozzátáplálásakor még jobban odafigyelnek a szülők az egészséges ételekre, de ahogy cseperedik a gyerek, a napi rohanásban egyre jobban háttérbe szorulhat ez a hozzáállás. Többször előkerülnek a nassolnivalók és édességek, a család a TV előtt eszik, az étkezések rendszertelenné válnak, gyümölcs és zöldség is kevésbé kerül az asztalra. Az egészségtelen táplálkozás és a mozgáshiány azonban kihatással van a gyerek egész szervezetére, és számos olyan betegséget idéz elő akár már fiatalkorban is, ami régen leginkább a felnőttek „kiváltsága” volt. Ilyen például a túlsúly és az elhízás, amely hazánkban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerint minden 5. gyereket érint. Ez egyrészt pszichés nehézségekhez vezethet, hiszen a túlsúllyal küzdő gyerek nem elégedett saját testével, másrészt igen komoly testi betegségeket is előidézhet, például magas vérnyomást, szív- és érrendszeri problémákat valamint anyagcserezavarokat.

Jó hír azonban, hogy megfelelő táplálkozással tudunk tenni azért, hogy ezek ki se alakuljanak, ha pedig más okból mégis megbetegszenek a gyerekek,  szűrővizsgálatokkal a problémák időben felismerhetők és kezelhetők. Az idén 20 éves K&H gyógyvarázs program ezért most az anyagcsereproblémák diagnosztikáját és gyógyítását segítő orvosi műszerekre kiemelt figyelmet fordít, hogy az orvosok okos döntéseinek hála minél hamarabb kiderüljön, ha gond van, és a kezelés mielőbb megkezdődhessen. Emellett a pályázat keretében a gyermekegészségügyi intézmények nem a fókuszterülethez kötődő innovatív műszerekre is benyújthatják igényüket 2023. április 5-éig a K&H gyógyvarázs online felületén:  https://www.khgyogyvarazs.hu/muszerbeszerzesi-palyazat/

Természetesen nemcsak az orvosoknak, a szülőknek is oda kell figyelni az alábbi betegségekre, és amennyire csak lehet, megfelelő táplálkozással és mozgással megelőzni őket:

Magas vérnyomás

Jelenleg már 9000 18 év alatti fiatalt érint hazánkban a magas vérnyomás, és számuk egyre nő. Ezeknek a gyerekeknek gyakran fáj a fejük, szédülnek, hányingerük van, de az orruk is rendszeresen vérezhet. A magas vérnyomás több szövődményhez vezethet, rövid- vagy hosszútávon szív- és érrendszeri problémákat okozhat. Ha a problémát az elhízás okozza, az életmódváltás jelentős javulást hozhat: a fogyás, a sószegény diéta és a sport hatására normalizálódhat a vérnyomás. Ezért fontos, hogy a tünetek jelentkezésekor forduljunk szakemberhez, aki megfelelő étrendet és mozgástervet tud javasolni, és így akár teljesen meg is gyógyulhat a kis beteg.

Szív-és érrendszeri problémák

Magyarországon a vezető halálokok között vannak a szív- és érrendszeri betegségek, ezért kiemelten fontos, hogy ne ágyazzunk meg ezeknek már gyerekkorban a helytelen táplálkozással. Az elhízás hatására ugyanis megnövekedhet a szív mérete és a szívizom falának vastagsága, amely akadályozza a vér pumpálását. Ezen kívül a túlsúlyos fiatalok vérében nagyobb számban megfigyelhető a vérzsír egy fajtája, a szívvédő HDL-koleszterinszint viszont lecsökken. Sok esetben ezek tünetmentesek maradnak, és csak akkor derül ki, hogy baj van, amikor már elhagyhatatlan az élethosszig tartó gyógyszeres kezelés vagy akár műtét. A rendszeres szűrővizsgálatok időben felfedhetik a problémát, de legjobb, ha nem is adunk nekik táptalajt: inkább friss gyümölccsel és zöldséggel kínáljuk csemeténket, az édességet csak heti néhány alkalommal engedélyezzük kis mennyiségben, a gyorsételek pedig kerüljenek le teljesen a porondról. A változatos, kiegyensúlyozott étrend mellett természetesen fontos a mozgás is: naponta 1,5 óra intenzív és 3 óra, a sétával egyenértékű lassabb mozgás az ideális a gyerekek számára.

Anyagcserebetegségek

Ezeknek a betegségeknek egy része veleszületett rendellenesség, de környezeti hatások miatt is kialakulhatnak. A régebben csak az idősebb felnőttekre jellemző 2-es típusú cukorbetegséget egyre több fiatalnál fordul elő, pedig ha időben észreveszik, még akár vissza is fordítható a diabétesz kialakulása. Például, ha egy iskolásnál magas vércukor- és inzulinszintet mérnek, valószínű, hogy a gyerek elindult a cukorbetegség irányába. Kiegyensúlyozott táplálkozással: rostdús, fehérjében gazdag ételekkel, lassú felszívódású szénhidrátokkal, kevés édességgel tudunk tenni azért, hogy elkerülje csemeténket a diabétesz. Emellett pedig a rendszeres szűrővizsgálatok is döntő szerepet játszanak abban, hogy felismerjék a jeleket, hiszen ez meghatározhatja, megbetegszik-e a gyerek, és ha igen, milyen mértékben.

(forrás: K&H Gyógyvarázs)
hirdetés

Könyveink