2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

EU: kilenc hónapig érvényesek a védettségi igazolványok

Míg Németországban újabb korlátozásokat vezetnek be, a briteknél karácsonyra nem tervez további korlátozásokat a kormány.

Újabb járványügyi korlátozásokat vezetnek be Németországban az új típusú koronavírus omikron nevű változata miatt, jelentették be Berlinben. A legfőbb új szabály, hogy családi eseményeken és egyéb magánrendezvényeken legfeljebb tízen vehetnek részt, ha beolttatták magukat vagy átestek a fertőzésen. Az oltatlanokra továbbra is az a szabály vonatkozik, hogy kizárólag a háztartásuk tagjaival és még egy háztartásból legfeljebb két emberrel találkozhatnak.

Az új korlátozások legkésőbb december 28-án mindenütt életbe lépnek. A tartományi kormányok saját hatáskörben korábban is szigoríthatnak.

Egyelőre tömegrendezvényeket sem szabad tartani, így például üres lelátók előtt rendezik a sporteseményeket. Szilveszterkor tilos lesz a gyülekezés és nem szabad tűzijátékokat árusítani és használni. Az éjszakai szórakozóhelyeket további intézkedésig bezárják, ismertette Olaf Scholz kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után. Hangsúlyozta, hogy mindenki belefáradt már a 21 hónapja tartó járványba, most mégis, ismét össze kell fogni és védekezni kell, mert "fenyeget az ötödik hullám", a fertőződések száma a következő hetekben igen erőteljesen emelkedhet majd. Ezért arról is határoztak, hogy utasítják az úgynevezett kritikus infrastruktúrához tartozó intézményeket, szerveket, így a rendőrséget és a tűzoltóságot, hogy frissítsék járványügyi terveiket, vagyis gondoskodjanak arról, hogy akkor is elvégezhessék feladataikat, ha a személyzet jelentős része betegállományban van.

Olaf Scholz kiemelte, hogy hetek kérdése, és az omikron lesz az uralkodó vírusvariáns Németországban, ezért az utóbbi hetekben elért sebességgel kell tovább folytatni az ellene megfelelő védelmet biztosító emlékeztető oltások beadását. Felidézte: november végén azt a célt tűzték ki, hogy karácsonyig harmincmillióan kapjanak emlékeztető oltást. Ezt várhatóan teljesítik is, az új cél pedig az, hogy január végéig újabb harmincmillió adag emlékeztető oltást adjanak be. A kampányt az ünnepek alatt sem állítják le, hiszen a vírus sem tart karácsonyi szünetet, mondta Olaf Scholz.

Hozzátette: a szövetségi kormány és a tartományi kormányok egyetértenek abban is, hogy a jelenlegi 73,5 százalékról minél gyorsabban 80 százalékra, majd még magasabbra kell emelni mindazok arányát, akik már legalább egy adag oltást kaptak az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen.

Azzal kapcsolatban, hogy a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) egy keddi állásfoglalása szerint az emberek fertőzésveszéllyel járó érintkezései, "a kapcsolatok maximális korlátozása" szükséges a közelgő omikron-hullám elleni védekezéshez, újságírói kérdésre hangsúlyozta, hogy "azonnali kapcsolatkorlátozást" rendeltek el, mindenben követték a kormány mellett működő járványügyi tanácsadó testület ajánlásait, és már eddig is szigorúbb volt a szabályozás, mint a legtöbb szomszédos országban.

Az úgynevezett miniszterelnöki konferencián elhatározott lépésekről kiadott tájékoztatóban kiemelték, hogy Németországnak fel kell készülnie az omikron "példátlanul gyors terjedésére". Az új változat révén a SARS-CoV-2 könnyebben terjed, ezért a fertőződések száma robbanásszerűen emelkedhet. Aegállapították, hogy az ország "a világjárvány nagyon kritikus szakaszában van".

Johnson: karácsonyra nem vezet be további angliai korlátozásokat a brit kormány

A brit kormány nem rendel el újabb korlátozásokat Angliában a karácsonyi időszakra, de azt továbbra sem lehet kizárni, hogy a későbbiekben szükség lehet ilyen intézkedésekre az omikron koronavírus-variáns megfékezése végett, mondta Boris Johnson brit miniszterelnök. Skóciában ugyanakkor karácsony másnapjától szigorítások lépnek érvénybe.

Johnson a Downing Street által kedd este közzétett, közösségi médiaportálokra is feltöltött videóüzenetében kijelentette: több dolog még mindig bizonytalan, köztük az, hogy az omikron vírusváltozat milyen súlyosságú megbetegedéseket okozhat. Bizonytalan, hogy a fertőzöttek milyen arányban szorulnak kórházi kezelésre, és az is, hogy milyen hatást gyakorol majd az oltási kampány, beleértve a harmadik, hatáserősítő oltási dózisok beadása. Johnson kijelentette ugyanakkor: jóllehet a helyzet nehéz, de mindez azt is jelenti, hogy a kormány megítélése szerint nincs elégséges bizonyíték a szigorúbb intézkedések karácsony előtti bevezetésének alátámasztására. Hozzátette: a kormány nagyon szoros figyelemmel követi az omikron terjedését, és szükség esetén kész cselekedni, ha a helyzet romlana. Johnson közölte mindezek alapján, hogy az embereknek nem kell lemondaniuk karácsonyra tervezett programjaikról.

A kormányfő ugyanakkor mindenkit óvatosságra intett, és azt kérte, hogy a lakosság tartsa magát az iránymutatásokhoz, viseljen maszkot olyan helyiségek belső tereiben, ahol ez előírás, engedjen friss levegőt a lakásokba, és vesse alá magát koronavírus-szűrésnek idős vagy veszélyeztetett lakossági csoportokba tartozó rokonok meglátogatása előtt.

Johnson kedd esti nyilatkozatában hozzátette: mindazok, akik még nem adatták be maguknak a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető és hatáserősítő adagját, "dobjanak el mindent", keressenek egy olyan oltópontot, ahol időpontfoglalás nélkül be lehet adatni a harmadik dózist, vagy az online felületeken foglaljanak oltási időpontot.

Johnson előző nap is szólt a lakossághoz, de akkor még csak annyit mondott, hogy a kormány nem döntött újabb korlátozások bevezetéséről Angliában, de "óráról órára" figyeli a koronavírus-járvány alakulását, és nyitva tartja a további járványellenes intézkedések lehetőségét. Ebből azonban nem derült ki, hogy a kormány lehetségesnek tartja-e újabb korlátozások bevezetését már a karácsonyi időszakban, és az üzleti szektor - mindenekelőtt a vendéglátó ágazat - érdekképviseleti szervezetei erőteljes hangvételű nyilatkozatokban követelték a kormány szándékainak tisztázását. Ez késztette Boris Johnsont az újabb nyilatkozatra kedd este arról, hogy karácsonykor nem lesznek további szigorítások Angliában.

A brit kormány egészségügyi intézkedései Angliára vonatkoznak, az Egyesült Királyság többi országában a helyi kormányok döntési hatásköre a közegészségügyi előírások módosítása.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök kedden bejelentette, hogy Skóciában karácsony másnapjától a szervezett szabadtéri rendezvényeken legfeljebb ötszáz fős, a zárt, ültetéses rendezvényeken legfeljebb kétszáz fős, a csak állóhelyes beltéri eseményeken legfeljebb százfős közönség lehet jelen, és minden közösségi rendezvényen biztosítani kell az egyméteres távolságtartást a jelenlévők között.

A skóciai pubokban és éttermekben szintén karácsony másnapjától ismét csak az asztaloknál lehetséges az étel- és italfogyasztás, a bárpultoknál nem.

Nicola Sturgeon elismerte, hogy az új, három hétre bevezetett szabályozás miatt gyakorlatilag csak közönség nélkül lehet megrendezni a skót labdarúgó-bajnokság további mérkőzéseit. A skót kormány ugyanebből az okból törölte a világhíres skóciai újévköszöntő tömegrendezvényt, a Hogmanay-t, amely hagyományosan százezreket vonz a skóciai nagyvárosok utcáira. A Hogmanay a koronavírus-járvány miatt tavaly is elmaradt.

A brit kormány az omikron vírusvariáns megfékezése végett az elmúlt napokban Angliában is érvénybe léptetett új szabályozásokat. Ezek alapján oltási igazolást vagy frissen elvégzett koronavírus-gyorsteszt negatív eredményét kell felmutatni a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre. Emellett ismét kötelezővé vált a maszkok viselése a legtöbb zárt angliai közösségi intézményben, köztük a színházakban és a mozikban, és a kormány otthoni munkavégzést is javasol mindazoknak, akik számára ez lehetséges, bár ez nem kötelező erejű.

Az EU kilenc hónapos utazási érvényességet határozott meg a védettségi igazolványoknál

Az Európai Bizottság kilenc hónapos, azaz 270 napos kötelező elfogadási időszakot határozott meg a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós igazolványok esetében az Európai Unión belüli utazásokra vonatkozóan, közölte a brüsszeli testület.

A közlemény szerint a védettségi igazolványok egyértelmű és egységes elfogadási időszakával az utazásra vonatkozó tagállami intézkedések összehangolását igyekeznek biztosítani. Az új szabályok szavatolják, hogy az esetleges utazási korlátozások a rendelkezésre álló legjobb tudományos bizonyítékokon és objektív kritériumokon alapuljanak.

Az oltási igazolványokat a tagállamok az alapoltási sorozat utolsó adagjának beadásától számított kilenc hónapig fogadják el. Egyadagos oltóanyag esetében ez azt jelenti, hogy az igazolvány az első és egyetlen adag beadásától számított 270 napig marad érvényben. Kétadagos oltóanyag esetében az elfogadási időszak a második adag vagy - az oltás beadásának helye szerinti tagállam oltási stratégiájával összhangban - a vírus okozta betegségből való felépülés után beadott első és egyetlen adag beadásától számított 270 nap.

A kedden elfogadott új szabályok értelmében az EU-tagállamoknak minden olyan oltási igazolványt el kell fogadniuk, amelyet kevesebb mint 9 hónappal az alapoltás utolsó adagjának beadása után állítottak ki. A tagállamok nem írhatnak elő ennél rövidebb vagy hosszabb elfogadási időszakot.

A jelenlegi állás szerint az emlékeztető adagok beadását követően kiállított igazolványokra nem vonatkozik standard elfogadási időszak, mivel most még nem áll rendelkezésre elegendő adat arra vonatkozóan, hogy azok mennyi időre nyújtanak védelmet.

Az igazolvány nem tartalmaz az elfogadási időszakra vonatkozó információt. Ehelyett az uniós védettségi igazolványok ellenőrzéséhez használt mobilalkalmazásokat módosítják. Ha az oltás időpontja óta több mint 270 nap telt el, az ellenőrzésre használt mobilalkalmazás azt fogja jelezni, hogy az igazolás lejárt.

Annak érdekében, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre az elfogadási időszak technikai végrehajtásához és a tagállamoknak az emlékeztető adagok beadására irányuló oltási kampányaira, az új szabályokat 2022. február 1-től kell alkalmazni.

A bizottság arra bátorította a tagállamokat, hogy amennyiben az igazolványok belföldi használatára vonatkozó szabályok eltérnek a most megállapított új szabályokkal, hozzák összhangba őket egymással, hogy egyértelmű helyzetet teremtsenek az utazók számára, és mérséklődjenek a fennakadások.

A bizottsági közlemény emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament és a tagországok kormányait képviselő Tanács június 14-én fogadta el az uniós védettségi igazolványról szóló rendeletet, amelynek célja a biztonságos és szabad mozgás megkönnyítése volt a koronavírus-járvány idején.

***

A világon 276 235 990 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 368 843 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai alapján. Két nappal korábban 274 708 408 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 354 554 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink