2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Eszperantó évforduló

Szerte a világon most ünneplik az eszperantó nyelv és mozgalom  hívei  dr. Lazar Markovics Zamenhof születésének 159. évfordulóját.

A nemzetközi nyelv megalkotója 1859. december 15-én született Byalistok városban, amely akkor a cári Oroszországhoz tartozott, ma Lengyelország egyik nagyvárosa. Zamenhof szemész szakorvosként működött Varsóban. Sok éves előkészítő munka után 1887-ben adta ki nyelvtanát Dr. Esperanto néven.

Az Eszperantó Világszövetség első kongresszusát 1905-ben rendezték meg a franciaországi  Boulogne sur-Mer tengerparti városban, de az orvosok első kongresszusi találkozója csak 1907-ben történt a III. világkongresszuson Cambridge-ben, majd 1908-ban Drezdában megalakult  a Tutmonda Esperantista Kuracista Asocio, röviden: TEKA (Orvos Eszperantista Világszövetség). Elnökké dr. Henri Dor híres svájci szemész professzort választották meg.

Az első világháború éveiben szünetelt a TEKA tevékenysége, de 1923-tól megélénkült a munka. Ebben különösen a magyar kollégák jártak az élen. Dr. Kalocsay Kálmán főleg irodalmi téren jeleskedett és később ezzel világhírre tett szert. Dr. Mezey Károly kiváló terjesztője volt a nemzetközi nyelvnek, 1919-ben nyelvkönyvet adott ki. Dr. Bulyovszky Gyula (1890-1983) ifjúsági eszperantó csoportot szervezett 1909-ben Budapesten. A külföldiek között található a lengyel dr. Otto Bujvid bakteriológus professzor, a krakkói egyetem tanára. Fontos esemény volt 1932-ben dr. Maurice Briquet eszperantó szakszótárának megjelenése Teknika Medicina Vortaro címen.

A második világháború után főleg Japánban találjuk a mozgalom leglelkesebb híveit. Dr. M. Suzuki, Tiba város egyetemének professzora szerkesztette a „Medicina Revuo” című folyóiratot. Az ötvenes években  dr. Hideo Shinoda japán ginekológus az USA-ban és több európai országban tett körútjai során a gyakorlatban mutatta be operációs technikáját az eszperantó nyelv segítségével. Az ő javaslatára 1961-től Universala Medicina Esperanto-Asocio UMEA (Egyetemes Orvosegészségügyi Eszperantó Világszövetség) néven működik a világszervezet. Így az orvosokon kívül gyógyszerészek, állatorvosok és más egészségügyi szakdolgozók is tagok lehetnek.

A hetvenes években a közép- és kelet-európai országokban jelentősen növekedett az érdeklődés az UMEA tevékenysége iránt, ezek közül is főleg Magyarországon, Lengyelországban és Bulgáriában. Budapesten 1969-ben megalakult a Budapesti Orvosegészségügyi Eszperantó Szakcsoport és jövőre ünneplik fél évszázados jubileumukat. E sorok írójának javaslatára az UMEA 1977-től kétévenként nemzetközi szakmai konferenciát rendez IMEK (Internacia Medicina Esperanto-Konferenco) néven.

Dr. Kalocsay Kálmán emléktáblája Budán, a Nyúl utcában
Dr. Kalocsay Kálmán emléktáblája Budán, a Nyúl utcában

Dr. Ferenczy Imre, ny. MÁV-főorvos, az UMEA tiszteletbeli elnöke
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink