hirdetés
hirdetés
2019. december. 14., szombat - Szilárda.
hirdetés

Esküt tettek a szervátültetettek

A hétvégén ünnepélyes esküt tett a XXII. Szervátültetettek Világjátékán részt vevő magyar csapat.

hirdetés

A 32 vese-, 9 máj-, 3 kombinált vese- és máj-, 1 tüdő-, 3 szív- és 6 csontvelő-átültetett sportoló 11 sportágban képviseli Magyarországot az augusztusi eseményen, Newcastle városában. Magyarországon jelenleg több mint 5000 szervátültetett él, akiknek többségét a Semmelweis Egyetem transzplantáló centrumaiban nyert új életet és az utógondozásuk is itt történik, ezért tiszteletük jeléül ünnepélyes eskütételüket a Semmelweis Egyetemen tartották meg.

A szervátültetett embereknél az aktív mozgás és a sport a rehabilitációjuk elengedhetetlen része. Bizonyított tény, hogy a beültetett szerv élettartama évekkel növelhető a rendszeres testmozgás segítségével.
A Magyar Szervátültetettek Szövetségének fontos küldetése, hogy a szervátültetettek szabadidős és versenysportját minden erejével a támogatások függvényében népszerűsítse, támogassa, fejlessze.

A magyar csapat csekély létszámmal, először 1987-ben vett részt a VI. Szervátültetettek Világjátékán, Innsbruckban, 1999 óta pedig az élvonal állandó tagja, a nemzetek összesített pontversenyében rendszerint az első 5 ország között végez. A kétévente megrendezésre kerülő eseményen az idén 60 ország 2237 szervátültetett versenyzője vesz részt a világ minden tájáról.

*

A Semmelweis Egyetem Semmelweis Szalonjában tartott szombat délelőtti eseményen Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy "a világjátékokon résztvevő 54 magyar sportoló nemcsak a szervátültetettek, hanem mindannyiunk számára példaképek". "Ha rátok gondolunk, minden problémánk kicsinek tűnik. Büszke vagyok rátok", fogalmazott a helyettes államtitkár, majd sok sikert, erőt és kitartást kívánt a versenyzőknek.

Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese azt hangsúlyozta, hogy a transzplantált sportolók esetében nem elcsépelt a couberteni szlogen, miszerint nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos, majd azzal folytatta, hogy a játékokon résztvevők valójában valamennyien már most egy győztes csapat tagjainak tekinthetik magukat.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke arra emlékeztetett, hogy 2018-ban az év fogyatékos férfi és női sportolója is a szervátültetettek közül került ki. Kiemelte, csodálatos dolgokat tudnak véghez vinni azok, akiknek az átlagosnál nagyobb nehézségekkel kell szembenézniük. "Ti vagytok a kifogások és a halogatások várának lerombolói", mondta a sportvezető, majd azt emelte ki, hogy a szervátültetett sportolók az ép embereknél hatványozottabban tudják szeretni az életet. Beszédét azzal zárta, reméli, hogy a magyar csapat a hagyományoknak megfelelően az első öt között végez majd a nemzetek összesített pontversenyében.

Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke úgy fogalmazott, idén soha nem látott nehézségekkel kellett megküzdeniük azért, hogy a szokásos méretű csapattal vehessenek részt a newcastle-i világjátékokon, de a rengeteg erőfeszítésnek köszönhetően végül minden összeállt ehhez. Elmondása szerint a magyarok 11 sportágban állnak rajthoz, és a versenyzők között ugyancsak 11-en vannak olyanok, akik először vesznek részt a világjátékokon.

A "25 éve a Szervátültetettek Sportjában" díjat Szendi János kétszeres veseátültetett versenyző vehette át az ünnepségen, majd Tóth Irmával a többiek előtt ők mondták el a fogadalomtétel szövegét. A Newcastle-ban augusztus 17. és 24. között zajló XXII. Szervátültetettek Világjátékán 60 ország 2237 versenyzője indul.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

(forrás: Magyar Szervátültetettek Országos Sport, Kulturális és Érdekvédelmi Szövetsége, MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink