2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Ennyi medikus kezd Szegeden

Jelentősen nőtt a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) az orvos- és egészségtudomány képzési területre felvettek száma.

Az SZTE szerda esti sajtótájékoztatón kiderült: 6 százalékkal növelte hallgatói létszámát a 2019-es központi felvételi eljárásban az SZTE.

– Az egyetem kiválósága nem kizárólag a rangsorokon való jó szereplés alapján határozható meg. Úgy gondolom, a minőségi oktatás vizsgálatában az egyik legfontosabb mutató az intézménybe jelentkezők és felvettek száma. Örömmel mondhatom, ezen a területen is jól állunk: 5 százalékkal emelkedett a Szegedi Tudományegyetemre első helyen jelentkezők száma a 2019-es általános felvételi eljárás adatai szerint. Ezzel az eredménnyel az SZTE felülmúlta az országos átlagot – emlékeztetett prof. dr. Rovó László. Az SZTE rektora és vezetőtársai 2019. július 24-én este, a középiskolásoknak szervezett Pont Ott Parti közben, sajtótájékoztatón ismertették az idei felvételi eljárás friss adatait.

A külföldi hallgatók folyamatban lévő felvételi eljárásának lezárását követően, várhatóan több mint 7500 új hallgató kezdheti meg tanulmányait 2019 szeptemberétől a Szegedi Tudományegyetemen.

– Számomra kedves számsor, hogy 44 országból 14 ezer 596 jelentkező 27 ezer 289 jelentkezést adott be a 2019-es általános felvételi eljárásban a Szegedi Tudományegyetem által meghirdetett több mint 650 szakra. Első helyen 8033-an jelölték a QS rangsor szerinti legjobb magyar egyetemet. És a ponthatárok mai kihirdetése meghozta a csattanót: tovább növelte elsőéves hallgatói létszámát az SZTE, vagyis míg 2018-ban 5821, addig 2019-ben 6159 új hallgatót vehet föl intézményünk. Ez 338 fős különbség 6 százalékos emelkedést jelent – összegzett az SZTE rektora.

Fotó: Szegedi Tudományegyetem
Fotó: Szegedi Tudományegyetem

Jelentősen nőtt a Szegedi Tudományegyetemen az orvos- és egészségtudomány, az informatika, a gazdaság-, a jogi-, a bölcsész- és a természettudományi képzési területre felvettek, valamint a távoktatásban résztvevők száma. A hallgatói létszám növekedése az egyetem közösségének és az SZTE új vezetésének közös sikere.

– Az, hogy az SZTE tovább növelte elsőéves hallgatói létszámát, az itteni egyetemi oktatók és dolgozók színvonalas munkáját is visszatükrözi – fogalmazott az SZTE kancellárja, dr. Fendler Judit. – Sokat tettünk és teszünk a jövőben is azért, hogy ez a javuló tendencia folytatódjon. Többek között uniós és hazai forrásból 2021 májusáig tartó programot indított az SZTE. A projekt célja, hogy növelje az egyetemre felvételiző diákok arányát, elsősorban a hátrányos helyzetű járások középiskolásai között. Kiemelt figyelmet szentelünk a természettudományos, mérnöki és informatika képzési területnek, az eddigi beiskolázási programok fejlesztése és a leendő hallgatók körének szélesítése érdekében.

– A 2019-es központi felvételi eljárásban 6159-en jutottak be a Szegedi Tudományegyetem valamely képzésére: 4060 alap, 776-an mester, 930-an osztatlan, 393-an felsőoktatási szakképzésen kezdik meg tanulmányaikat – sorolta dr. habil Gellén Klára. Az SZTE oktatási rektorhelyettese tovább árnyalta és újabb adatokkal tette élesebbé a szegedi egyetemről készthető pillanatfelvételt.

– Továbbra is töretlen az érdeklődés az általános orvosi és fogorvosi képzések iránt, az SZTE Általános Orvostudományi Karon 232, a Fogorvostudományi Karon 55 új hallgató kezdi meg az első évét. Kiemelkedő az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar 390 fős, a tavalyinál 69-cel magasabb induló évfolyamának a létszáma – hangsúlyozta az SZTE oktatási rektorhelyettese. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karon jelentősen emelkedett a felvételi ponthatár, az államilag finanszírozott képzésbe felvettek száma a tavalyi évhez viszonyítva 30%-kal nőtt. A legnagyobb vidéki gyógyszerészkaron ezen kívül jelentős számú költségtérítéses hallgató is tanul angol vagy magyar nyelvű képzés keretében.

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)
hirdetés

Könyveink