2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Engedélyezték az abortuszt Chilében

Jóváhagyta hétfőn a chilei alkotmánybíróság az egészségügyi célból történő abortuszt legalizáló törvényt, írja az ATV.

Michelle Bachelet szocialista elnök, a kezdeményezés fő támogatója így kihirdetheti a két és fél éve tartó vitát lezáró jogszabályt, írja az ATV. A képviselőház, majd a szenátus jóváhagyása után ellenzéki képviselők fordultak az alkotmánybírósághoz, mert úgy ítélték meg, hogy a törvény szövege sérti az életnek az alkotmányba foglalt jogát.

A testület azonban elutasította a jobboldal két beadványát, amelyet három, korábban már engedélyezett abortusz ügyében nyújtottak be. Mindhárom esetben ugyanis veszélyben forgott a nő élete, megerőszakolták őket, illetve a magzat volt életképtelen – közölte sajtótájékoztatóján Rodrigo Pica, a bíróság főtitkára.

Chilében 1989-ig, több mint ötven éven át engedélyezett volt a művi terhességmegszakítás olyan esetekre, ha a terhesség az anya életét veszélyezteti, illetve a magzat nem életképes. Röviddel a hatalomból való távozása előtt azonban Augusto Pinochet diktátor (1973-1990) betiltotta az abortuszt, és a tilalom több mint két évtizeden át érvényben volt.

A katolikus Chilében – ahol csak 2004-ben engedélyezték a válást – hivatalosan mintegy 30 ezer spontán vagy mesterségesen előidézett vetélést regisztrálnak évente, de a titokban elvégzett terhességmegszakítások száma elérheti a 160 ezret is.

A keddi alkotmánybírósági döntés után a világon 18 állam maradt, ahol az abortusz teljesen tiltott, közöttük Haiti, Kongó és a Vatikán.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink