2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Emlékeztető oltást javasolnak a francia egészségügyi dolgozóknak

A brit külügyminisztérium többtucatnyi országot levett szerdán azoknak a célállomásoknak a listájáról, amelyek felkeresésétől a koronavírus-járvány miatt eddig eltanácsolta az utazókat.

A brit tárca 32 ország esetében vonta vissza ezt az útmutatást. Ezekbe az országokba a minisztérium eddig - egészen kivételes és elengedhetetlen indokoktól eltekintve - semmilyen céllal nem javasolta az utazást. A listáról levett országok között szerepel mások mellett Fehéroroszország, Koszovó, Algéria, Örményország, Kazahsztán, Banglades és Malajzia.

Az intézkedés jelentőségét egyebek mellett az adja, hogy az utazástól eltanácsoló listáról levett országok felkereséséhez a nagy-britanniai biztosítótársaságoknál immár lehet utazási biztosítást kötni. A brit biztosítók gyakorlatszerűen elutasítják az utazási biztosítások megkötését olyan országokra, amelyek felkeresésétől a brit külügyminisztérium eltanácsolja az utazókat.

A minisztérium szerdán közölte: az utazástól eltanácsoló ajánlást azért oldotta fel az érintett országok esetében, mert ezekben az országokban javul a közegészségügyi helyzet, emellett a szakértők egyre inkább kiismerik a koronavírus természetét, és a nagy-britanniai oltási kampány eredményeként csökkent a brit utazókat fenyegető kockázat. A tárca hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a vörös kategóriás - vagyis járványügyi szempontból a legkockázatosabbnak tartott - országok felkeresésétől továbbra is eltanácsolja az utazókat.

A szerdai tájékoztatásban a brit külügyminisztérium kiemeli azt is, hogy a nem vörös kategóriás országokra a továbbiakban nem ad ki olyan útmutatást, amely a koronavírus-járvány miatt tanácsolná el ezeknek az országoknak a felkeresésétől a briteket.

*

Emlékeztető oltás javasolnak az egészségügyi dolgozóknak a francia egészségügyi hatóságok a BioNTech/Pfizer koronavírus elleni vakcinájából. Franciaországban a harmadik védőoltás kampánya már szeptember elején megkezdődött, de eddig csak a 65 éven felülieknek és a veszélyeztetetteknek, mintegy 18 millió embernek javasolták, hogy a BioNTech/Pfizer vakcináinak egy további adagjával növeljék a Covid-19-et okozó vírus elleni antitestek előállításának képességét.

Az egészségügyi főhatóság (HAS) két nappal azután fogalmazta meg új ajánlását, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) emlékeztető oltást javasolt. A francia főhatóság nem zárta ki, hogy a harmadik védőoltás lehetőségét hosszú távon megnyitja a teljes lakosság számára, de úgy ítélte meg, hogy ez egyelőre még korai lenne. "Az emlékeztető oltás beoltása valószínűleg a következő hónapokban mindenki számára szükséges lesz" - hívta fel a figyelmet a HAS.

Az új ajánlás, amelyet a kormány nem köteles követni, további 3,5 millió embernek nyitja meg a harmadik védőoltás lehetőségét. Az egészségügyi dolgozóknak egyébként kötelező a koronavírus elleni oltás felvétele. Az emlékeztető oltást ugyanakkor legalább hat hónappal az első oltási ciklus beadása után javasolja a francia hatóság, miután az oltási hatékonysága a hatodik hónaptól mutat csökkenést, függetlenül a vakcinától és a beoltott személy korától.

Az oltásra jogosult franciák 87 százaléka vette fel eddig legalább az első oltást, 85 százalékuk mindkét adagot. A nagyobb oltóközpontok országszerte bezártak, vakcinát az iskolákban, a háziorvosoknál és a gyógyszertárakban lehet még igényelni, miközben a társadalombiztosítás munkatársai egyesével keresik fel és próbálják meggyőzni a még be nem oltott mintegy 3 millió idős vagy veszélyeztetett embert.

A kormány szerdán megerősítette, hogy október 15-től a felnőtteknek csak a receptre felírt teszt lesz ingyenes, a 18 éven aluliak számára viszont bármilyen indok esetén ingyenes marad. A társadalombiztosításnak az idei évben eddig 6,2 milliárd euróba kerültek a szűrések.

Kórházban még 7 ezer fertőzöttet ápolnak, számuk naponta több mint százzal csökken, közülük 1200-an vannak súlyos állapotban. A napi esetszám átlaga hétről hétre 20-30 százalékkal csökken, a múlt héten már 5 ezer alatt volt. A járvány szövődményeiben elhunytak száma 116 ezer, az elmúlt 24 órában a számuk 62-vel emelkedett.

*

Romániában meghaladta a háromszázat szerdán az egy nap alatt elhunyt koronavírus-fertőzöttek száma, az újonnan diagnosztizált fertőzéseké pedig megközelítette az előző napi 15 ezres csúcsot. A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint 328 koronavírusos beteg halt meg az utóbbi 24 órában, ami több mint kétszerese az utóbbi két hét átlagának.  Az újonnan diagnosztizált fertőzések száma (14 744) hatvan százalékkal múlja felül a kéthetes mozgóátlagot, tehát a járványgörbe még mindig meredeken emelkedik Romániában, a következő időszakban így még több fertőzésre és halálesetre lehet számítani.

Romániában szerdán túllépte az 1 millió 300 ezret a járvány kezdete óta regisztrált fertőzések száma, és a 38 ezret a halálos áldozatoké. Továbbra is a nagyvárosokban és a körülöttük lévő agglomerációkban terjed a leggyorsabban a járvány: Bukarestben a lakosság 10,9, a fővárost övező Ilfov megyében és Temesváron a lakosság 11,3, Kolozsváron a lakosság 8,5 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést az utóbbi két hétben. A fertőzöttségi listán az utolsó három helyet a székelyföldi megyék foglalják el: Hargita megyében 1,8, Kovászna megyében 1,9, Maros megyében pedig 2,7 ezrelék volt szerdán a kéthetes fertőzési ráta.

A román egészségügyi rendszerre minden korábbinál nagyobb nyomást gyakorol a koronavírus-járvány negyedik hulláma: immár 14 569 fertőzöttet kezelnek kórházban, közölük már 1513-an vannak az intenzív terápián. A Covid-kórházak országszerte megteltek, a súlyos állapotban lévő betegek órákig várnak a betegfelvételi osztályokon vagy a mentőautóban, hogy felszabaduljon egy hely az intenzív terápián. Az Europa FM rádió értesülései szerint a román egészségügyi hatóságok magyar partnereikkel egyeztetnek arról, hogy a határmenti térségből a helyhiánnyal küzdő romániai kórházakból koronavírusos pácienseket irányítsanak át magyarországi egészségügyi intézményekbe. Egyelőre kizárólag Magyarországgal tárgyalnak a segítségnyújtásról, a transzfernél ugyanis csak a mentőautós szállítás jön szóba, a kritikus állapotban lévő fertőzöttek lélegeztetéséhez használt oxigénpalackok ugyanis nem teszik lehetővé a repülőgépek használatát.

*

A világon 236 484 982 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 827 915 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 235 805 910 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 816 24 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink