2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Elvándorlás: mennek a pénzük után

Orvoselvándorlás tekintetében hazánk a 6. az EU-ban, az orvosok többsége Angliát, Németországot és Svédországot választja, írja az Index.

A fiatal orvosok elvándorlása különösen azért fontos kérdés, mert orvosok tekintetében is elöregszik az EU. Háromból egy orvos az EU-ban 55 éves vagy annál idősebb. Pár év múlva a folyamat felgyorsul, az Európai Bizottság becslései szerint évente az orvosállomány 3,2 százaléka fog nyugdíjba menni az EU-ban.

Hozzánk is jönnek orvosok, az EB adatai szerint rangsor alapján Magyarország a középmezőnyben van a célországok között, de valójában nem sokkal többen érkeznek hazánkba, mint a sereghajtókhoz. Kijelenthető, hogy Magyarország vesztese ennek a folyamatnak.

A V4 országok közül Magyarországról, Szlovákiából és Lengyelroszágból hasonló számú orvos megy nyugatra, míg Csehországból alig mennek el, és jóval többen érkeznek, leginkább Szlovákiából.

Nyugat-Európából is sokan vándorolnak el, például Németországból, de ezek az orvosok jellemzően Nyugat-Európán belül maradnak, hogy legalább ugyanolyan bérekért dolgozhassanak, amilyenek hazájukban is megkereshettek volna. Olaszország kivétel, orvos szempontból elvándorlás és bevándorlás tekintetében nem sokkal jobb a helyzetük, mint a V4 országaiban.

Bővebben – táblázatokkal, grafikonokkal – az Indexen.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink