2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Ellátási egyenlőtlenségek Olaszországban

A társadalmi rétegek közötti eltávolodás miatt egyre többen fordulnak magánkórházakhoz Olaszországban, írja a Magyar Nemzet.

Bár az olasz egészségügyi rendszer arra az elvre épül, hogy mindenkinek egyenlő szintű ellátást kell biztosítani, vannak egyenlőbbek az egyenlőknél. Az egészségügyi ellátás kiadásai évente körülbelül százötvenmillió euró körül mozognak, és ennek negyede magánintézmények zsebében landol. Egy 2016-os felmérés szerint az olasz családok majdnem felében döntöttek már úgy, hogy egy illető nem kezelteti magát, az okok között az első 17 százalékkal a pénzügyi gondokra való hivatkozás volt, 13 százaléknyian a hosszú várakozási listák miatt döntöttek a kezelés hanyagolása mellett.

Sok intézmény munkaerőhiánnyal küzd. „Utánpótlás lenne, de nem töltik fel a helyeket. A személyzet nagy stressznek van kitéve, mert gyorsan kell végezni a munkát, és gyakoriak a túlórák, ez hosszú távon kiégéshez vezethet, a betegek közben csak várakoznak. Ez senkinek sem tesz jót” – panaszolta a Magyar Nemzetnek egy fiatal milánói kardiológus.

A harmadik probléma az olasz egészségügyi rendszer régiókra való bontása miatt alakult ki. Észak és dél között egyébként is nagy a különbség, pláne ha az egészségügyről van szó. Az északi régiókban többet költenek a helyi hivatalok, több fejlett klinika, rehabilitációs központ van. Az északi páciensek is jobban meg vannak elégedve az ellátással, a déliek közül sokan nem bíznak saját régiójuk ellátásában. Míg Lombardiából csak a betegek 4 százaléka kezelteti magát a régión kívül, Basilicatában ez a szám meghaladja a 25 százalékot. Az északi kórházak fogadják be a legtöbb beteget, majdnem nyolcvanezer érkezik más régiókból. Éppen ezért például a milánói nagy kórházak körül egész hotelstruktúrák alakultak ki, akik a betegek hozzátartozóit fogadják.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink