2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Elkészült az új törvényjavaslat

Az amerikai szenátusban a republikánusok előterjesztették az egészségbiztosítási törvényjavaslat új változatát.

Ez a harmadik változat, amelynek megvitatására és esetleges elfogadására készülnek a republikánus szenátorok. Az előző két változatot néhányan elutasították: egy részük azért, mert túl keménynek tartotta és szigorúnak ítélt megszorításokat foglalt magában, másik részük viszont éppen hogy túl engedékenynek vélte, mert a javaslat az Obamacare néven ismert, előző egészségbiztosítási törvény több elemét megőrizte.

Az új javaslat – amelyet Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője mutatott be  változatlanul megnyirbálná a szegényebb rétegek támogatására szolgáló Medicaid programot, de kisebb mértékben, mint az előző változat. Törölték a törvénytervezetből a gazdagok adójának csökkentésére vonatozó javaslatot. Megőrzi viszont az új javaslat is az Obamacare-nek azt a passzusát, amely lehetővé teszi, hogy a legegyszerűbb egészségbiztosítás megvásárlásához adócsökkentés formájában állami-költségvetési segítséget vegyenek igénybe a rászorulók.

Az első elemzések rámutatnak: az új törvénytervezet sem semmisíti meg teljes mértékben az előző elnök, Barack Obama nevét őrző egészségbiztosítási törvényt. Ennek következtében egyelőre nem világos, hogy a szenátusban most kezdődő vita után sikerül-e megszavazni a legújabb változatot. Az elfogadáshoz 52 republikánus szenátor közül 50-nek az igenlő szavazatára szükség van. A demokrata párti szenátorok változatlanul egyhangúlag elutasítják a republikánus tervezetet.

Az Obamacare visszavonása és az új egészségbiztosítási törvény elfogadtatása Donald Trump és a Republikánus Párt egyik fő választási ígérete volt. Az új törvénytervezetet a képviselőház elfogadta, de a szenátusban nem sikerült megszavazni. Mitch McConnell a héten bejelentette: éppen azért, hogy legyen idő a javaslat megvitatására és megszavazására, a szenátorok csak augusztus közepén kezdik meg szabadságukat. Donald Trump szerdán  mielőtt Párizsba indult a CBN keresztény televíziónak nyilatkozva így fogalmazott: "nagyon dühös" lesz, ha az új törvényt ezúttal sem sikerül elfogadni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink