2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Elhunyt Kenesei Gábor

Kiváló szakembertől, szeretett kollégától búcsúzik az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet közössége, jelenlegi és korábbi munkatársainak nagy családja, írja a Weborvoson Ari Lajos és Szepesi András.

Elhunyt Kenesei Gábor. Különleges ember volt, akinek keze nyomát ma is érzékelhetjük a magyar egészségügy egyik kiemelkedő intézetének, az OORI-nak a működésén, és a modern épített környezetén. Gábor egész aktív szakmai életét az egészségügy szolgálatában töltötte. Egy orvostól ezt természetesnek vesszük, de ő mérnök volt. A Kútvölgyi kórházban kezdte a kórházi mérnöki, műszaki vezetői pályáját.

Kenesei Gábor még időben érkezett, hogy egy első világháború idején épült járványkórház egyre elavuló pavilonjaiban tanulja meg, hogy milyen feltételrendszert kell teremteni a gyógyításhoz. Ez a feltételrendszer a magyar betegek egy különösen nehéz helyzetbe került csoportját szolgálta már akkor is. Balesetek sérültjei, részben vagy teljesen bénult gerincsérültek, a rettegett stroke áldozatai, a perifériás érbetegségek miatt nagy számban amputált betegek ápolása, a megmaradt képességek fejlesztése és az aktív életbe való visszavezetésük különleges orvosi feladat, ami különleges műszaki technikai feltételeket követel. Gábor évtizedig küzdött, hogy a nem rehabilitációs célokra épült öreg pavilonokban is lehessen ezt a munkát végezni. Hatalmas emberség, segítőkészség jellemezte, az orvosok, nővérek, gyógytornászok terapeuták ekkor szerették meg, és kezdték nagyra becsülni a tevékenységét. Tudása, alkotó energiája akkor teljesedett ki igazán, amikor lehetőség nyílt egy igazán korszerű, szakmailag XXI. századi új épület megtervezésére, felépítésére és beüzemelésére. Gábor a szakmai vezetők kis csapatának, Kullmann Lajos professzor főigazgató, a főorvosi kar, a főnővérek és vezető asszisztensek, és dr. Ari Lajos gazdasági igazgató egyenrangú partnereként kapcsolódott be a tervezésbe és az építkezés menedzselésébe. Az eredmény: a mai magyar egészségügy egyik büszkesége, amelyik méltó környezetet teremt a legsúlyosabb betegek rehabilitációjára.

A teljes megemlékezést ITT olvashatja

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink