2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Életmentő készülék Budaörsön

Új életmentő berendezéssel fut ki a helyszínre a Budaörsi Egészségügyi Központ sürgősségi autója.

„A Lifepak 12 típusú életmentő készülék Magyarországon a mentők és a rohamkocsik felszereléséhez tartozik, de úgy ítéltük meg, hogy nálunk is életmentő szerepe lehet a rohamkocsi megérkezéséig” – nyilatkozta dr. Spányik András, a budaörsi orvosi ügyelet munkáját szervező orvos.

Rohamkocsikban rendszeresített életmentő berendezéssel bővült a Budaörsi Egészségügyi Központ sürgősségi autójának felszerelése. A több milliós készülék szükség esetén folyamatosan monitorozza a szívműködést, adott esetben ellenőrzi az intubálás helyességét, EKG-t készít, és pulzoximéterrel is fel van szerelve, ami tájékoztatja az orvost a bajba jutott beteg oxigénellátottságáról.

Fotó: BEK
Fotó: BEK

„Reméljük, hogy csak ritka esetben lesz szükség a készülék használatára, hiszen ilyenkor már a beteg élete forog kockán. Bár a páciens vagy a hozzátartozók, nagyon helyesen, legtöbbször egyből a mentőt hívják, előfordul, hogy a helyzet nem egyértelmű, vagy menet közben fordul válságosra. Ilyekor megnyugtató, ha a sürgősségi kocsival mi magunk is mindent meg tudunk tenni az emberélet megmentése érdekében mindaddig, amíg megérkezik a rohamkocsi” – mondja az új berendezésről Spányik András.

A Lifepak 12 a szívfunkciók és az oxigénellátás mérése mellett külső pacemakerként is működik, azaz ha kritikus a beteg szívfrekvenciája, képes azt külső impulzusokkal elfogadható szintre beállítani. Emellett természetesen tartalmaz defibrillátort is arra az esetre, ha valakit újra kellene éleszteni.

A Budaörsi Egészségügyi Központ által működtetett orvosi ügyelet Budaörs és Törökbálint orvosi ügyeletét látja el a nap 24 órájában; a területen összesen több mint 40 ezren élnek.

hirdetés

Könyveink