2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Kitekintő

Elérhető közelségbe került a malária eliminációja

Az utóbbi évek erőfeszítéseinek és a jelentős ráfordításoknak köszönhetően reális cél a jelenleg évente 500 millió fertőzést és 1 millió ember halálát okozó malária megszüntetése – mondják a szakértők.

Bár 40–50 évbe telhet, amíg az egész világon eltűnik a malária, sok ország, ahol most még endémiás a megbetegedés, már közel jár ahhoz, hogy maláriamentes legyen.
A malária áldozatainak többsége 5 év alatti gyermek, illetve állapotos nő. A halálozások 90 százaléka Afrikában történik, ahol a gyermekkori halálozások 20 százalékáért ez a betegség felelős.
Jelenleg a malária a világ országainak felében endémiás, más országokból viszont – például 1945 óta Finnországból és Kanadából – teljesen eltűnt. Richard Feachem, a Malaria Elimination Group elnöke szerint jók az esélyei annak, hogy a trópusi területek szélén levő országokban, például Mexikóban, Kinában, Dél-Afrikában kiirtsák a maláriát. Véleménye szerint az országoknak példát kell venniük Szingapúrról, ahol a törvények szigorúan tiltják, hogy az építkezéseken olyan körülmények legyenek, amelyek elősegítik a maláriát terjesztő szúnyogok szaporodását, és mindenkinek felelnie kell azért, hogy otthonában ne legyen állott víz.
A maláriaellenes küzdelem része a spray-ek alkalmazása a lakásokban, a fertőzöttek gyógyszeres kezelése és megfelelő oltóanyag kifejlesztése. Nemzetközi szervezetek és magánalapítványok – például a Bill and Melinda Gates Foundation – sokat tesznek azért, hogy a gyógyszerek a legszegényebb országok lakóihoz is eljussanak. Egyes lépések azonban ellentmondásosak. A DDT milliók életét mentette meg a maláriás fertőzések számának csökkentésével, azonban nagyon sok országban mégis betiltották, mert úgy látszik, hogy mezőgazdasági alkalmazása rákhoz vezethet.
Jelenleg mintegy 50 féle gyógyszert fejlesztenek a malária ellen. Az új gyógyszerek egyike, melynek hatóanyaga, az artemisinin egy, a hagyományos kínai orvoslásban használt növény alkotórésze, az elmúlt évben félmillió ember életét mentette meg, miután 57 millió embert kezeltek vele. Ígéretes az is, hogy nemsokára egy oltóanyag klinikai kipróbálását kezdik meg hét afrikai országban, 16 000 gyermeken – siker esetén az oltóanyag három éven belül forgalomba kerülhet.

Forrás: Reuters

cimkék

hirdetés

Könyveink