2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Együttműködő gyermekkórházak

Együttműködési megállapodást írt alá a Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza a munkácsi Kárpátalja Megyei Gyermekkórházzal

A megállapodást Nagydobronyban írták alá, ahol a magyarországi kórház negyven orvosa és szakembere az Irgalmas Samaritánius Református Gyermekotthon lakóinak és máshonnan érkezett kárpátaljai gyermekeknek a komplex szűrővizsgálatát végzi.

Az együttműködési megállapodás aláírása alkalmából a gyermekotthonban tartott sajtótájékoztatón Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója elmondta, a reformáció 500. évfordulójának szentelt, Budapestről indult és Vereckén befejeződő hatnapos jótékonysági futással egybekötött segélyakció keretében a Bethesda Kórház 17 orvosa és 23 egyéb szakembere több mint száz magyar és ukrán gyermek komplex szűrővizsgálatát végzi el a nagydobronyi és a ráti gyermekotthonokban. Ha valamelyiküknél betegséget találunk, akkor a további kezelést is vállaljuk Magyarországon. A főigazgató közölte: régóta jók a munkakapcsolatok és szoros az együttműködés a Munkácsi Keresztény Egészségügyi Központtal és a Kárpátalja Megyei Gyermekkórházzal. Az utóbbival kötött megállapodás a betegellátást és a szakmai továbbképzést érinti  emelte ki, megjegyezve, hogy eddig is sok kárpátaljai gyermeket kezeltek Budapesten, s ezután még hatékonyabb lesz az együttműködés. A szakmai továbbképzéseket az amerikai SARA Alapítvány segíti, így a legközelebbi közös program keretében a munkácsi és budapesti gyermekorvosok az egyesült államokbeli Cincinnati Gyermekkórházban vesznek részt továbbképzésen.

Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa a sajtókonferencián azt hangsúlyozta, hogy a megállapodás aláírása olyan esemény, amely összeköti Kárpátalját és Magyarországot. Azért is jó, hogy most az építkezésről van szó, mert az utóbbi hetekben nagyon súlyos érdekellentét alakult ki. Mint kiemelte, Kárpátalján nincs szükség magyarázkodásra, elegendő csak megemlíteni a térségbe az utóbbi egy-két évben érkezett magyarországi egészségügyi támogatásokat, amelyek zömmel a többségi lakosság javát szolgálják. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan rendeződik a két ország viszonya. Ha a mostani helyzet nem változik, akkor Ukrajna nem számíthat Magyarország támogatására, de a kárpátaljai magyarság támogatása az eddigiekhez hasonlóan folytatódni fog  hangsúlyozta a kormánybiztos.

Bíró Erzsébet, Kárpátalja megyei egészségügyi főosztály helyettes vezetője köszönetet mondott a Kárpátaljának a támogatásért. Mint hangoztatta, a kárpátaljai egészségügyi intézmények számára nagyon fontos a magyarországi partnerintézményekkel folytatott együttműködés, különös tekintettel arra, hogy a kárpátaljai egészségügy  az oktatás mellett  az utóbbi két évben a magyarországi támogatási programok fókuszába került.

Oroszi Pál, a Munkácsi Keresztény Egészségügyi Központ orvosigazgatója nagyon jónak nevezte a Bethesda Gyermekkórházzal folytatott együttműködést. Ennek azért van szerinte igen nagy jelentősége, mert sok kárpátaljai gyermeket, akiken otthon nem tudnak segíteni, Budapesten gyógyítanak meg.

Az együttműködési megállapodást ukrán részről aláíró Roman Snicer, a Kárpátalja Megyei Gyermekkórház igazgatója annak a reményének adott hangot, hogy a szerződés jelentős mértékben járul majd hozzá a kárpátaljai gyermekgyógyászat fejlődéséhez. A dokumentum aláírása azért is fontos, mert az ukrán egészségügy jelenleg nagy átalakuláson megy át, ami fájdalmas folyamat, s ennek az enyhítéséhez is hozzájárul a megállapodás. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján közel ezer éve élnek együtt barátságban a magyarok és a többségi nemzet tagjai különböző állami formációkban, s a terület ma is nemzetiségi béke szigete  mondta az igazgató.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink