2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Egymillió fajt fenyeget kipusztulás

Az ENSZ friss jelentése szerint az emberi tevékenység hatására mintegy egymillió fajt veszélyeztet a kihalás – számol be a Live Science alapján a 24.hu.

Kapcsolódó cikkek

A dokumentum hivatalosan május 6-án fog megjelenni. Április 29-én 130 ország képviselői gyűlnek össze Párizsban, hogy megvizsgálják az ENSZ vizsgálatának 44 oldalas összefoglaló jelentését. Robert Watson, a dokumentumot készítő csoport vezetője szerint komoly szabályzásokra lesz szükség ahhoz, hogy csökkentsük a természetet érő károkat.

Az emberiség a túlfogyasztással, az orvvadászattal, a fosszilis üzemanyagok használatával, a fakivágásokkal és egyéb tényezőkkel komoly, lassan kibírhatatlan terhet rak az élővilágra. Az ismert növény- és állatfajok egynegyede már most komoly fenyegetésnek van kitéve. Az adatok alapján olyan kihalási hullám vár a Földre, amelyhez hasonlót 10 millió éve nem tapasztalt a bolygó.

A kutatók szerint a szárazföldi ökoszisztémák háromnegyede, míg a tengeri élővilágok közel fele látványosan átalakult az ember hatására. A változások nemcsak az állat- és növényfajokra, hanem az őslakos közösségekre és a szegényebb régiók lakóira is komoly veszélyt jelentenek, közli a lap.

 

(forrás: 24.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink