2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Egyelőre marad az Obamacare

Az amerikai kormányzat visszavonja az egészségbiztosítási törvény tervezetét, jelentette be Paul Ryan amerikai képviselőházi elnök.

 "A kormányzás fájdalommal jár, és ma a fájdalom napja van", mondta Paul Ryan. A republikánus politikus kifejtette, közel álltak a törvénytervezet megszavazásához, de végül nem sikerült, mert nem sikerült egyetértésre jutni a republikánus törvényhozók között.

Ryan a magát Szabadság Caucusnak nevező, keményvonalas republikánus képviselőkből álló laza csoportosulást említette, mint amellyel nem sikerült egyezségre jutni, és mint elmondta, a csoport vezetője közölte is vele, hogy ők nem szavazzák meg az új egészségbiztosítási törvény tervezetét, mert túl "puhának" tartják. Így az Obamacare, az előző elnök, Barack Obama által elfogadtatott egészségbiztosítási törvény a belátható jövőben érvényben marad, s a neheze még csak most jön, állapította meg Ryan, arra célozva, hogy a republikánus álláspont szerint az Obamacare összeomlóban van. A házelnök leszögezte: megítélése szerint az Obamacare olyan "selejtes", hogy nehezen tartja elképzelhetőnek a módosítását, korrekcióját.

A házelnök közölte azt is, hogy Trump elnök egyetértett a törvényjavaslat visszavonásával, s a Fehér Ház a közeljövőben az adóreformra összpontosít.

A törvényjavaslat visszavonásáról szóló bejelentés után a képviselőház demokrata párti frakciójának vezetői rögtönzött sajtóértekezletet tartottak. Ezen Nancy Pelosi, a frakció vezetője nagy napnak nevezte a péntekit, s megjegyezte, hogy a törvényjavaslat visszavonása "az amerikai nép győzelme" volt. Megszólalt a Fehér Házban Donald Trump is. Az elnök hangsúlyozta, hogy "nagyon közel álltunk" az egészségbiztosítási törvény megszavazásához. Trump csalódottnak és kissé meglepődöttnek mondta magát, majd hozzátette, hogy a lecserélni kívánt Obamacare rövid időn belül szétrobban.

Az új amerikai egészségbiztosítási törvény tervezetének visszavonása után egy nappal Mike Pence alelnök szombaton ismét kijelentette, hogy az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási rendeszert fel akarják számolni. "Az Obamacare-rémálomnak véget fogunk vetni", fogalmazott az alelnök Nyugat-Virginiában mondott beszédében.

 

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink