2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Egy hónapot sem élnek

Évente 2,6 millió csecsemő hal meg élete első hónapjában – derült ki a UNICEF által kedden közzétett jelentésből, amelyet a 24.hu szemléz.

A Pakisztánban, a Közép-afrikai Köztársaságban, illetve Afganisztánban született csecsemőknek vannak világszerte a legrosszabb esélyeik a túlélésre – derült ki az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) által kedden közzétett jelentésből, amelyet az MTI nyomán a 24.hu szemléz.

A csecsemőhalandósággal foglalkozó dokumentum szerint a statisztikák azt mutatják, hogy Pakisztánban minden 22., a Közép-afrikai Köztársaságban 24., Afganisztánban pedig 25. újszülött nem éli meg az egy hónapos életkort. Évente világszerte 2,6 millió csecsemő hal meg élete első hónapjában, közülük egymillióan születésükkor.

Henrietta Fore, az UNICEF igazgatója hangsúlyozta, a legtöbb újszülötthalálozás elkerülhető volna. A csecsemőhalandóság az UNICEF szerint főleg a koraszülésre, valamint a születésnél fellépő komplikációkra vezethető vissza, emellett a fertőzések – a tüdő- és agyhártyagyulladás, illetve a vérmérgezés – is szerepet játszanak. A legtöbb veszélyeztetett újszülött megfizethető és hatékony megoldásokkal megmenthető lenne.

Az újszülöttek túlélési esélyei Japánban, Izlandon, Szingapúrban és Finnországban a legnagyobbak. A világ államait felsoroló listán Magyarország a 16. helyen szerepel Lengyelországgal együtt. Az UNICEF statisztikája szerint Magyarországon 357 csecsemőből egy hal meg életének első hónapjában.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink