2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Egy hét, 6000 vizsgálat

Májusban egy hét alatt közel 6000 vizsgálatot végzett Erdélyben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvoscsoportja.

Idén májusban 40 orvos és egészségügyi szakember vett részt a gyógyító körúton; a csoport Székelyudvarhelyre, Csíkszenttamásra, Bögözre, Csíkszentkirályra, Gyimesbükkre, Rugonfalvára, Csíkszépvízre, Nagygalambfalvára, Csíkszentmihályba, Siménfalvára, Csíkszentmártonba, Csíkdelnére, Csíkpálfalvára, Kobátfalvára és Csíkszeredába látogatott el.  Az orvosok közel 6000 vizsgálatot végeztek egy hét alatt, több mint 60 gyereket kezeltek ottani kollégákkal közösen és 18 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet.

A szemészeti szűrővizsgálatok alapján 26 gyereknek írtak fel szemüveget, ebből a szolgálat a családok nehéz anyagi helyzete miatt 18 szemüveg elkészíttetését vállalta magára, aminek értéke 374 250 Ft volt. A szemüvegek elkészültek Magyarországon, és már postázták is őket.

Ismét a csoporttal tartott a Gyermekmentő nőgyógyászati szűrőkamionja, melyben az önkéntes orvosok 423 nőgyógyászati szűrést végeztek el Csíkszentmártonban egy hét alatt. A citológiai leletek Magyarországon készültek el június elején. 22 páciens esetében diagnosztizáltak súlyos  elváltozást, 120 esetben gyógyszeres terápia javasolt.

A Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai és fogorvosai legközelebb 2018. október 6-12. között utaznak Erdélybe.

(forrás: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat)
hirdetés

Könyveink