2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Egészségügyi miniszterek rendkívüli tanácskozása a koronavírusról

Az Európa Tanács Elnöksége újabb rendkívüli egészségügyi miniszteri megbeszélést szervezett a COVID 19 koronavírus terjedéséről.

A brüsszeli tanácskozáson Magyarországot Szigeti Szabolcs, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes-államtitkára képviselte. Az ülésen az egészségügyi miniszterek áttekintették az eddig megtett intézkedések hatásosságát, illetve azonosították azokat a területeket, ahol megerősítésre van szükség az együttműködés javítása érdekében.

Kétségtelen tény, hogy február 21-e óta az olaszországi járványos helyzet kialakulásával már nem csak importált esetekről beszélhetünk, hanem elkezdődött a vírus terjedése az EU országain belül. Sajnálatos tény, hogy a  járványnak külföldön már  halálos áldozatai is vannak. Magyarországon az első négy fertőzött mindegyike külföldi, tehát egyelőre csak importált és azokhoz tartozó kontakt eseteket  regisztráltak.

A tanácskozáson kiemelt figyelmet kapott az egyéni védőfelszerelések és alapanyagok terén a közös uniós beszerzés és logisztika működtetése és mielőbbi megszervezése.

A magyar kormány úgy véli, hogy a rendelkezésre álló nemzetközi koordinációs mechanizmusok eddig megfelelő keretet adtak az együttműködésnek. Ezért jelenleg nem újabb protokollok kiépítésére, hanem az eddigiek hatásosabb alkalmazására van szükség.

A tanácskozáson megállapították, hogy különösen három területen kell jobban együttműködnie a tagországoknak. Egyrészt szükség van a helyzet ágazatokon átívelő nyomon követésére, hogy a mindennapi élet zökkenőmentességét, amennyire lehet, a továbbiakban is fenntarthassuk. Kiemelt szerepet játszik továbbá a koordináció fenntartása és javítása az utazási tanácsok és a belépési pontokon tett intézkedések terén. Végül figyelni kell a gyógyszer-alapanyag ellátás biztonságának a fenntartására.

A tagállamok egyetértettek abban, hogy folyamatosan nyomon kell követni a gyógyszerellátás és az orvosi eszköz ellátás biztonságát különös tekintettel a védőfelszerelések biztonságos termelésére, készletezésére, és racionális alkalmazására. Az Európai Bizottság e tekintetben fontos támogatást tud nyújtani a tagállamok számára, amely hozzájárulhat a COVID-19 megbetegedés hatásainak enyhítéséhez. A tanácsülés előtt a V4 országok képviselői szintén egyeztettek a járványhelyzetről és azok kezeléséről a V4 országokban.

cimkék

hirdetés

Könyveink