2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Egészségügyi dokumentáció – határok nélkül

Az Európai Bizottság ajánlásokat terjesztett elő arra, hogy valamennyi tagállamból hozzá lehessen férni az egyes országokban elektronikusan tárolt egészségügyi dokumentációkhoz.

Az Európai Bizottság ajánlásokat terjesztett elő egy olyan biztonságos rendszer létrehozására, amely lehetővé teszi, hogy az Európai Unió tagországaiban más tagállamokból is hozzá lehessen férni az elektronikusan tárolt egészségügyi dokumentációkhoz – közölte Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos szerdán.

Elmondta, hogy a jelentősen eltérő tagállami szabályozásokat összhangba hozó új rendelet az általános adatvédelmi rendelettel is teljes összhangban áll. Lehetővé teszi, hogy másik tagállamba történő utazáskor, költözéskor vagy akár vészhelyzetben bárki egy kattintással hozzáférjen saját orvosi adataihoz, és biztonságos körülmények között megossza azokat egy helyi orvossal.

Az új szabályozás, amellett, hogy javul az ellátás minősége, pozitív hatást gyakorolhat az egészségügyi költségvetésekre is, ugyanis kevésbé valószínű, hogy költséges orvosi vizsgálatokat, például képalkotást vagy laboratóriumi vizsgálatokat meg kell ismételni – mondta.

Gabriel tájékoztatása szerint a bizottság által elfogadott ajánlások arra is javaslatot tesznek, hogy a tagállamok az elektronikus feldolgozás és tárolás munkáját terjesszék ki az egészségügyi nyilvántartás három új területére, nevezetesen a laboratóriumi vizsgálatokra, a kórházi zárójelentésekre, valamint az orvosi képalkotásra és képalkotási jelentésekre.

Mint közölte, az információcsere továbbfejlesztése érdekében közös koordinációs folyamat kialakítása kezdődik meg az uniós bizottság és a tagállamok között. A tagállamok az e-egészségügyi hálózaton belül gyakorlati iránymutatásokat fognak kidolgozni a végrehajtásra és az előrehaladás nyomon követésére vonatkozóan – közölte.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink