2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Dr. Perner Ferenc és a Transzplantációs és Sebészeti Klinika

Dr. Perner Ferencet 1956-ban vették fel a Budapesti Orvostudományi Egyetemre, azóta – hosszabb-rövidebb külföldi tartózkodásokat leszámítva – ott tölti mindennapjait.

Nehezen tud egy kedvencet említeni a sok számára fontos és kedves hely közül a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján, de talán a műtők és a tanterem lehetnek ezek.

Dr. Perner Ferenc, a hazai transzplantációs program úttörője a Transzplantációs és Sebészeti Klinika alapítójaként második otthonának tekinti a klinikát, pontosabban annak épületét, amelynek átalakítását személyesen, miniszteri biztosként felügyelte. Szinte minden falról, ablakról és szegről van egy-egy története. Építészeti érdekesség, hogy a tantermet – amelyet a múlt század első évtizedeiben műtőként használtak, és 1959-ig még bemutató műtéteket végeztek itt – az újjáépítés alkalmával helynyerés céljából haránt irányban megfelezték, így kialakítva az irodai és orvosi szobák szintjét. A klinika építészetileg különleges homlokzatát nagy elődeink szobrain kívül a hatalmas íves ablak uralja, nem is gondolnánk, hogy ez régen a műtőasztalok megvilágítását szolgálta – ismertette.

Mint visszaemlékezett, a mintegy 7 évig tartó átalakítás során számos nehézséggel kellett megküzdeniük. A harmadik emeletet (amit a második világháború után építettek) például le kellet bontani és újraépíteni. Az alagsor alatt lévő Duna-vizet – amely az építkezés (1900-1902) alatt tört be – akkor 7 m vastag betonnal is csak ideiglenesen sikerült kiszorítani, még a mai modern szigetelési technikákkal sem tudták megszüntetni. A rekonstrukció eredménye műemlékvédelmi szempontból és funkcióját illetően is gyönyörű, patinás és megbecsülendő épülete két és fél évszázados egyetemünknek – mondja a Semmelweis Egyetem honlapjának.

(A cikksorozatban egyetemi polgárok mutatják meg kedvenc egyetemi helyszínüket.)

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink