2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Downos gyerek nem lehet elsőáldozó?

A hétéves Denum Ellarby egy jónevű katolikus általános iskolába jár Yorkshire-ban, ezért első pillantásra nem tűnik az élettől elrugaszkodott ötletnek, hogy elsőáldozó is legyen. De nem lehet.

Ezt a lehetőséget eleve elveszítette azzal, hogy a helyi plébános már azt sem engedte meg neki, hogy részt vegyen az elsőáldozás előtt a gyerekeknek tartott előkészítő foglalkozásokon. Sőt a szülők szerint még akkor sem bizonyult túlságosan együttműködőnek, amikor az anya, Clare felkereste, hogy megvitathassák a problémát. Nem volt mit tenni, az anya az egyházkerület elöljárójához fordult, aki azonban a helyi plébánosra, Patrick Mungovin atyára hivatkozva azzal utasította el a kérést, amit már a bevezetőben is idéztem: a kisfiú állapota folytán nem érti meg sem az előkészítő foglalkozásokon, sem pedig a misén elhangzottakat – írja a nostenyek.com-ra hivatkozva a Gyermekévek.

Az ok?Meglátszik rajta, hogy „más”. Az indok? Értelmi képességei nem teszik alkalmassá arra, hogy méltón felkészüljön a nagy eseményre, és egyébként sem képes arra, hogy megértse, mi történik a misén.

A szülők petíciót fogalmaztak, melyre két hét alatt 400 aláírás gyűlt össze. Az anya, Clare ezt mondja: „Meggyőződésem, hogy azért történik mindez, mert a Down-szindróma olyan állapot, melyet nem hajlandó elfogadni a társadalom. Fel vagyok háborodva gyermekem hátrányos megkülönböztetése miatt, és hatalmasat csalódtam a katolikus egyházban. Sokkal több megértésre lenne szükség, amit csináltak, az egyszerűen durva és embertelen. De egy Down-szindrómás gyerek sajnos soha nem lesz képes teljes mélységében felfogni, hogy valójában milyen méltánytalanság is történik vele.”

Bár Denum nem tud sem írni, sem olvasni, és egy idegen nem is nagyon érti a beszédét, az édesanyja mégis úgy látja, hogy a kisfiú okos, és mindent meg tud csinálni, amire egy hozzá hasonló bármelyik Down-szindrómás gyerek képes. Arra is hivatkozik, hogy családja négy generációra visszamenőleg ebbe a templomba jár, ezért akarta, hogy Denum is ott legyen elsőáldozó, ahol ő maga is volt kislánykorában. Mint ahogy kisfiát is ugyanabba az elemi iskolába íratta be, ahol ő is tanult korábban.

A teljes cikk a Nőstények.com oldalon

(forrás: Gyermekévek - Medical Tribune)
hirdetés

Könyveink