2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Dolgozhatnak-e nálunk menekült ukrán orvosok, ápolók?

Mindenre kiterjedő szakmai segítséget szeretne nyújtani a menekült ukrán orvosoknak, ápolóknak a Magyar Orvosi Kamara, írja a Növekedés.hu.

Kollégaként elfogadónak, befogadónak, segítőnek kell lennünk. Az a minimum, hogy igyekezzünk mindenkinek munkát adni, azoknak is, akik hosszabb távon nem Magyarországon képzelik el az életüket. A menekülteknek nem alamizsnára van szükségük, hanem munkára, és nem csak anyagi okokból, hanem azért is, hogy fontosnak érezzék magukat, és megőrizhessék a méltóságukat. Ezt Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke mondta a Növekedés.hu-nak; a lap arról kérdezte, milyen módon segít a szervezet az Ukrajnából Magyarországra menekült orvosoknak, ápolóknak.

A szervezet menekültügyi programjának motorja közölte: sok megkeresést kaptak az elmúlt hetekben – a nyelvi akadályok miatt főként áttételesen – Ukrajnából érkezett orvosoktól, ápolóktól, akik munkát keresnek. De fordultak hozzájuk magyar kollégák is azzal, hogy szívesen foglalkoztatnának a háború elől menekült szakembereket.

Egy üzemorvosként is dolgozó vidéki háziorvosnak például nagy szüksége lenne egy ukrán kollégára, mert a körzetében nagyon sok a már korábban Ukrajnából érkezett vendégmunkás, akik nem beszélnek semmilyen idegen nyelvet.

A MOK konkrét terve az, hogy a kamara internetes felületén hoznának létre egy ukrán nyelvű tájékoztató-állásközvetítő aloldalt. Ezen keresztül – mintegy virtuálisan kézen fogva az érdeklődő orvosokat, egészségügyi szakdolgozókat – egyrészt egy minden részletre kiterjedő tájékoztatást adnának arról, hová, milyen kérelmeket kell kitölteni, iratokat beadni a magyarországi munkavállaláshoz. A kamara ezen keresztül emellett munkaerő-közvetítő szerepet is vállalna az álláskeresők és azok között, akik szívesen foglalkoztatnának, akár átmeneti időre is, ukrán kollégákat.

Az Ukrajnából menekült orvosok, ápolók magyarországi foglalkoztatásának ma még jelentős gátja a bonyolult jogi szabályozás. A diplomák kölcsönös elismerése, ami az uniós országok között gördülékeny, itt nem működik, Ukrajnával pedig nincs külön megállapodásunk erre.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés

Könyveink