2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Diplomaosztó az Egészségtudományi és az Egészségügyi Közszolgálati Karon

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán idén diplomázott több mint félezer hallgató közül 387 egészségügyi szakember, köztük 20 angol nyelvi képzésben részt vett végzős vette át személyesen az oklevelét szombaton ünnepi szenátusi ülésen, a Kongresszusi Központban.

„Az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében és gyógyításában, majd a rehabilitációban, tehát az egész ellátásban elengedhetetlenül fontos szerepe van minden gyógyító szakmának és szakterületnek. Hiszem és vallom, hogy ezek szintézisében, a szakemberek együttműködésében rejlik a gyógyítás ereje – fogalmazott ünnepi köszöntőjében az egyetem nyilvános szenátusi üléseként megtartott diplomaosztón dr. Merkely Béla. Soha nem egyedül gyógyítunk meg egy beteget, nem egy ember ment életet, hanem egy csapat – hangsúlyozta a rektor, példaként említve a beteg állapotát stabilizáló mentős, a beavatkozásokat a kórházban elvégző orvos, majd a betegágynál a terápiát felügyelő ápoló együttműködését.

„A megoldás minden esetben a csapatmunkában rejlik. Ápolók, szülésznők, védőnők, mentőtisztek, dietetikusok, gyógytornászok, radiográfusok, optometristák, népegészségügyi ellenőrök, addiktológusok, fizioterapeuták, táplálkozástudományi szakértők, egészségtanárok, egészségturizmus szervezők, ők mindannyian gyógyítók” – mutatott rá a végzősökhöz szólva, majd kijelentette: Ennek a csapatnak részesei mától önök is!

Dr. Merkely Béla kiemelte, a Semmelweis Egyetem küldetése és legfontosabb célja az, hogy ezt a szellemiséget életben tartsa és tovább örökítse. Hogy ne egyszerűen átadja a tudást, de felébressze, felszínre hozza a mindenkiben ott rejlő tehetséget. Hogy ne csak szakmai ismereteket közvetítsen, hanem emberi értékeket is – hangsúlyozta a rektor.

Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A végzettekre nagy szükség van, az egészségügyi ellátórendszer számos területén várják őket – hívta fel a figyelmet köszöntőjében dr. Dörnyei Gabriella dékán, hozzátéve, bízik benne, hogy mindnyájan elkezdik, illetve folytatják szakmai munkájukat, mely mellett egész életükben kitartanak majd. A dékán a jelöltekhez szólva kiemelte, az elmúlt években az ország legjobb orvos-egészségtudományi egyetemén tanultak, egy olyan egyetemen, amely elkötelezett aziránt, hogy magas szintű képzést nyújtson az egészségügy minden szakterületén és jól képzett, a legkorszerűbb tudással bíró egészségügyi szakemberek kerüljenek ki a falai közül.

 „Büszkén mondhatjuk, hogy mostanra a Semmelweis Egyetem Európa egyik legrangosabb egyeteme, 2022-ben a Times Higher Education a világ 300 legjobb egyeteme közé sorolta – jelentette ki dr. Dörnyei Gabriella megemlítve az Egészségtudományi Kar folyamatosan bővülő képzési kínálatát, az egyre több szakterületen induló, magyar és angol nyelvű mesterképzéseket, és az Egészségtudományi Doktori Iskola képzését. Kitért az infrastruktúrafejlesztésekre is, amelynek köszönhetően szeptembertől a korszerű, jól felszerelt Kossuth Zsuzsanna oktatási tömbben is megkezdődhet az oktatás.

A dékán megköszönte a hallgatók járvány alatti helytállását, hozzáfűzve, hogy a kórházaktól, klinikáktól érkező visszajelzések alapján lelkiismeretesen, magas szakmai színvonalon látták el embert próbáló feladataikat, továbbá köszönetet mondott a hallgatókat támogató családoknak, barátoknak is.  Felhívta a végzettek figyelmét arra, hogy a megszerzett tudásukat folyamatosan gyarapítani kell,  útravalóként pedig azt tanácsolta, hogy hivatásukat gyakorolják el nem apadó tudásszomjjal és emberséggel.

Az ünnepi ceremónián 387 sikeresen záróvizsgázó egészségügyi szakembert, köztük 20 angol nyelvű programban részt hallgatót avattak fel. A jelöltek esküt tettek arra, hogy hivatásukat minden szempontból méltóan fogják betölteni, szakmai tudásukat az emberiesség követelményeivel ellentétben soha nem használják. Az eskütételt követően dr. Merkely Béla és dr. Dörnyei Gabriella kézfogással diplomássá avatta a frissen végzetteket.

91 mentálhigiénés szakember vette át oklevelét

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar Mentálhigiéné szakirányú továbbképzésének 91 hallgatója vehette át oklevelét a Nagyvárad téri Elméleti Tömb (NET) Dísztermében. A ceremónián dr. Pethesné Dávid Beáta, a Mentálhigiéné Intézet igazgatója adta át az okleveleket és köszöntötte a végzős hallgatókat.

Dr. Pethesné Dávid Beáta, a Mentálhigiéné Intézet igazgatója ünnepi beszédében felidézte, hogy azok a hallgatók, akik most átveszik diplomájukat, 2020-ban, épp a COVID-19 járvány kitörésekor, a teljes bizonytalanság és kiszámíthatatlanság idején jelentkeztek a Semmelweis Egyetemre. Hozzátette: ez a döntés bátorságot kívánt a hallgatóktól. Külön kiemelte a biztonság fontosságát. „A biztonságérzet több szinten működik, és előfeltétele annak, hogy egy ilyen váratlan és kiszámíthatatlan időszakban, mint amit a COVID-19 kitörése óta átélünk sikeresek, lelkileg és mentálisan egészségesek maradjunk” – vélekedett. A családi és egyéb közeli emberi kapcsolataink nyújtotta biztonságérzet mellett fontos az a fajta biztonság is, mely  magába foglalja azt a tudást, tapasztalatot, emberi és intézményi hátteret, ami fenntartja, segíti és működteti az intézetünkben folyó képzéseket – szögezte le. Beszédében kitért arra is, hogy idén a mentálhigiéné képzésre majdnem ötszörös volt a túljelentkezés, ami cselekvésre, a helyzet továbbgondolására készteti az intézet munkatársait is. Útravalóul többek között azt tanácsolta a hallgatóknak, hogy ne egyedül akarjanak mindent megoldani, támaszkodjanak egymásra is.

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink