2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Diabetológiai tudományos ülés a Belgyógyászati és Onkológiai Klinikán

Az inzulin 100 éve címmel rendeztek ünnepi tudományos ülést a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján.

Az eseményen elhangzó előadások az intézményben folyó diabetológiai témájú tudományos munkát mutatták be a kezdetektől napjainkig, kitekintve a jövőben várható kutatásokra is. A megnyitón dr. Takács István egyetemi tanár, a klinika igazgatója, dr. Merkely Béla rektor és dr. Kempler Péter egyetemi tanár, a Magyar Diabetes Társaság elnöke, a Diabetológiai Munkacsoport vezetője mondtak köszöntőt.

Immáron 100 éves a diabetológia a klinikán, ez pedig egy jó alkalom arra, hogy felidézzük a múltat, beszéljünk a jelenről és egy kicsit a jövőbe is tekintsünk mondta el köszöntőjében Takács István egyetemi tanár, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika igazgatója. Az intézmény adott otthont Az inzulin 100 éve című ünnepi tudományos ülésnek, melynek előadásai három szekcióban mutatták be a klinika diabetológiai témájú tudományos munkáját.

Merkely Béla megnyitó beszédében kiemelte: a Semmelweis Egyetem 250 éves története összefonódik a Korányi Sándor utcai belgyógyászati klinika történetével.

Ezen klinika falai között jött létre a magyar diabetológia, és itt adtak be először inzulint is – az intézmény azóta is a magyar diabetológia nélkülözhetetlen oszlopa és zászlóshajója  emelte ki a rektor. Hozzátette: Endokrinológia és metabolizmus területén a „US News Best Global Universities” 2021-es rangsorában 155. helyen áll az intézmény, így ebben a diszciplínában már nincs messze az a cél, hogy a Semmelweis Egyetem a bekerüljön a világ 100 legjobb felsőoktatási intézményei közé.

Kempler Péter egyetemi tanár, a Magyar Diabetes Társaság (MDT) elnöke, a Diabetológiai Munkacsoport vezetője bevezető előadásában felidézte az MDT történetét, annak 1970-es megalakulásától kezdve egészen napjainkig. Mint elmondta, az Európai Diabetes Társaság (EASD) eddig két alkalommal tartotta Magyarországon éves közgyűlését: 1982-ben és 2002-ben, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika pedig az EASD számos munkacsoportjának tudományos ülésében közreműködött. Kempler Péter emellett bemutatta a MDT néhány jelentősebb közelmúltbeli pályázatát, rendezvényét és eredményét is. Utóbbiak közé sorolta a két, kormánnyal kötött megállapodást is – ezek egyike tette lehetővé a pandémia alatt, hogy a gyógyászati segédeszközök is elektronikus úton felírhatóvá válhattak. Prezentációja zárásaként ismertette az MDT legfrissebb vizsgálatát, mely adatbáziselemzés segítségével vizsgálja a diabétesz prevalenciáját, incidenciáját, szövődményeit és költségterheit.

„A diabetológia múltja a klinikán” című szekcióban Korányi László professzor az első inzulin beadásáról szóló prezentációját Takács István tartotta meg. Dr. Gerő László, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika professor emeritusa „Diabetológusok a Korányi Iskolában. Emlékek Magyar Imréről és Tamás Gyuláról” címmel tartott prezentációt, dr. Kerényi Zsuzsa főorvos pedig a diabetes kezelés évtizedeiről számolt be személyes élményei alapján.

„A diabetológiai jelene a klinikán” szekció nyitó előadásában dr. Kempler Péter beszélt a neuropathia múltjáról, jelenéről és jövőjéről; dr. Tabák Ádám, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika kutatóprofesszora értekezett a HbA1c 2-es típusú diabétesz diagnózisában játszott szerepéről; dr. Kocsis Győző, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika klinikai főorvosa tartott előadást „Paradigmaváltás a vércukor ellenőrzésében: ’Apró érzékelők’, melyek új perspektívát nyitottak a diabétesz ellátásában” címmel; dr. Putz Zsuzsanna adjunktus pedig a diabétesz és szövődményeinek genetikai hátteréről számolt be.

Az ünnepi tudományos ülés „A diabetológia jövője a klinikán” című zárószekciójában dr. Erica Nishimura, a koppenhágai Novo Nordisk Diabetes Kutatócsoport kutatási alelnöke a diabetológia fejlesztési távlatairól beszélt; dr. Pávó Imre, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eli Lilly Kutatólaboratórium munkatársa, a Lilly Bécsi Regionális Központ vezetője az inkretin terápiák jövőjét mutatta be, az utolsó programpontban pedig bemutatkoztak a klinika fiatal diabetológusai: dr. Körei Anna, dr. Svébis Márk, dr. Vági Orsolya és dr. Jávorfi Tamás.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés

Könyveink