2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Demencia: irányt mutatott a WHO

Az aggasztó adatok fényében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) első ízben fogalmazott meg irányelveket az időskori elbutulás kockázatának csökkentésére.

A WHO szerint a következő 30 évben a jelenlegi csaknem 50 millióról 152 millióra nőhet a demenciával élők száma. Az ENSZ-szervezet ugyanakkor rámutatott, hogy az egészséges életmód segíthet kordában tartani a kognitív hanyatlást. A világszervezet főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus közleményében rámutatott, hogy az irányelvek megfogalmazásához összegyűjtött tudományos bizonyítékok megerősítik, hogy "ami jót tesz a szívnek, az hasznára válik az agynak is".

Az egészségügyi szervezet által ismertetett irányelvek között szerepel a kiegyensúlyozott, mediterrán étrend követése, a dohánytermékek és a túlzott alkoholfogyasztás kerülése, a rendszeres testmozgás, az agyat stimuláló kognitív tréning, valamint az aktív társasági élet.

A WHO szerint a magas vérnyomás, a diabétesz, a magas koleszterin, az elhízottság és a depresszió a demencia kialakulásának fokozott kockázatával áll összefüggésben. A demenciának azonban vannak nem megelőzhető kockázati tényezői, úgy mint az életkor és a családon belüli kórtörténet.

A WHO szerint a betegség komoly gazdasági terhet ró a társadalmakra, a demenciával élőkről való gondoskodás költségei a 2015-ös 818 milliárd dollárról várhatóan 2000 milliárd dollárra nőnek a század közepére. A demenciás esetek száma az olyan alacsony és közepes jövedelmű országokban fog megemelkedni a legjobban a következő három évtizedben, ahol a legmagasabb a népességnövekedés, ami azt jelenti, hogy számos egészségügyi rendszernek kell majd jelentős kihívásokkal szembenéznie, közli az MTI nyomán a hvg.hu.

(forrás: MTI/hvg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink