2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Debrecen szimbóluma

Gálaesttel vette kezdetét a debreceni orvosképzés centenáriumi eseménysorozata. Száz év alatt 14 ezren szereztek orvosi diplomát a Debreceni Egyetemen és jogelőd intézményeiben. Az ünnepségen emlékéremmel tüntették ki az egyetem öt emblematikus orvosprofesszorát.

Kapcsolódó cikkek

A jubileum alkalmat ad arra, hogy visszatekintsünk a múltba és megemlékezzünk azokról, akiknek áldozatos munkája eredményeként eljuthattunk oda, hogy a debreceni orvosképzés ma nemzetközi léptékben is versenyképes és erős – mondta ünnepi beszédében Tőzsér József, a Csokonai Nemzeti Színházban tartott gálaesten szeptember 25-én.

A Debreceni Egyetem egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese kijelentette: egy évszázad alatt 14 ezer orvostanhallgató végzett Debrecenben. A „Centenarium Medicinae” című jubileumi ünnepéllyel megkezdődött az a november végéig tartó többhetes programsorozat, amellyel a debreceni orvosképzés 100. évfordulóját ünnepli az Általános Orvostudományi Kar.

A debreceni orvosképzés nagyon sokféle szervezeti keret között valósult meg az elmúlt száz évben, és számos kihívással kellett szembenézni, de mindig  képes volt megújulni és a változó világ körülményeihez alkalmazkodni. Ez a debreceni orvosképzés népszerűségének és sikerének titka - fogalmazott Mátyus László. A dékán köszöntőjében szólt azokról az elődökről, legendás professzorokról, akiktől nemcsak magas színvonalú tudást, hanem emberséget is lehetett tanulni.

A gálaesten emlékérmet és díszoklevelet adtak át azoknak a professzoroknak, aki több évtizedes munkájukkal hozzájárultak az orvosképzés sikeréhez. „ 100 éves a debreceni orvosképzés” díjjal tüntették ki az egyetem legidősebb egyetemi tanárát, a 94 éves Földes Istvánt, valamint Leövey András, Fésüs László, Muszbek László és Paragh György orvosprofesszorokat.

Fotó: Debreceni Egyetem
Fotó: Debreceni Egyetem

 

 

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés

Könyveink