2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Csalás volt

Kipukkant az egyik legismertebb egészségügyi startup-lufi, számol be róla a hvg.hu

Tavaly még Elizabeth Holmes volt Forbes szerint a világ legfiatalabb, önerőből lett milliárdos nője, méghozzá 4,5 milliárd dolláros vagyonnal. Most pedig a Forbes nullára becsüli a vagyonát – adja hírül a hvg.hu. A fiatal lány eredetileg a Stanfordon tanult vegyészmérnökként, de másodéves korában otthagyta az iskolát, és a tanulmányaira szánt pénzét egy vállalkozásba fektette. Nevezték őt az új Steve Jobsnak is, és még Barack Obama is kitüntette. Azelőtt eredményeire hivatkozva, most pedig azért példálózik vele mindenki, hogy figyelmeztessen: a befektetőknek nagyon meg kell nézniük, milyen startupba töltik a pénzüket, mert azok sokszor nem tényekre, konkrétumokra alapoznak, hanem a fantáziára – derül ki a hvg.hu cikkéből.

Holmes 2003-ban alapította a Theranos nevű céget, és tervei szerint forradalmasította volna a vérből történő diagnosztizálást. Holmes azt állította, hogy mivel ő maga retteg a tűtől, olyan vértesztet – illetve ehhez egy speciális tűt és egy új diagnosztikai gépet – alkotott, amely egyetlen csepp, az ujbegyből vett vérből képes több mint százféle betegséget diagnosztizálni, ráadásul mindezt néhány órán belül. Ha létezne ilyen termék, az valóban hatalmas ugrást jelentene, hiszen drasztikusan csökkenthetné a drága laborvizsgálatok költségét és az azokra fordított időt – írja a hírportál. Az újításban az is benne volt, hogy a betegnek még az orvossal sem kell találkoznia, saját maga leveheti a vért, azt postán elküldi a laborba és postán megkapja az eredményeket.

Ám sajnos ilyen teszt nem létezik, legfeljebb Holmes képzeletében – olvasható a hvg.hu-n. Tavaly aWall Street Journal kezdte a Theranos sikersztorját megpiszkálni. Először az derült ki, hogy a diagnosztizáláshoz használt saját fejlesztésű, Edison névre hallgató laboratóriumi készülék pontatlan adatokat ad, s nem rendelkezik a megfelelő engedélyekkel. A cég ezt elismerte, és ezzel magyarázta, hogy a tesztek tizedét végezte csak el a saját gépén. További 60 esetben ugyan az ujjbegyből levett, minimális mennyiségű vért használta, ám mivel azt hagyományos laboratóriumi gépekkel vizsgálta, a mintát hígítani kellett, ami rontotta a pontosságot. A fennmaradó 160 tesztet is a hagyományos eszközökön futtatta le, de azokhoz a mintát az ilyenkor megszokott mennyiségben, vénából, több fiolába gyűjtötték – vagyis a stressz- és fájdalomcsökkentő újdonságról szó sem volt. Végül a Theranosnak kizárólag a herpeszvírust sikerült diagnosztizálnia – erre kapott engedélyt is – de mint kiderült, a módszert lopták.

A további részletekért kattintson a hvg.hu-ra.

 

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink