2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Csaknem száz sikeres műtét tíz nap alatt Bangladesben

A Cselekvés Alapítvány 12 fős magyar önkéntes csapat főleg fejlődési rendellenességgel született gyermekeken és égési sérülteken tudott azonnali és helybeni ellátással segíteni az északnyugat-bangladesi Sirajganjban.

A közhasznú, Magyarországon 2002. óta egészségügyi minőségjavító munkát végző – egészségügyi és szociális intézményeknek is folyamatosan segítő – Cselekvés Alapítvány 2010. óta szervez rendszeres plasztikai és helyreállító sebészeti missziókat Bangladesbe. A mostani alkalommal az ország egyik legszegényebb részében élők számára biztosította életminőségük jelentős javulását egyszerűbb és egészen összetett műtéteik elvégzésével.

A 2022. május 22-én lezárult misszió során minden eddiginél újabb technikákat sikerült alkalmazni a fejlődési rendellenességek és az égési sérülések műtéti kezelésében. A sikeresen megoperált páciensek jelentős része 18 év alatti volt: a legfiatalabb közülük egy 11 hónapos csecsemő, akit kézfejlődési rendellenesség miatt kellett megműteni, a legidősebb pedig egy 65 éves férfi, aki sérvműtétre szorult. A 10 napos sirajganji misszió alkalmával csaknem 100 műtétre került sor, emellett pedig 150 embert vizsgáltak meg a magyar orvosok esetleges későbbi beavatkozások céljából. Alapítványunk gondot fordít az általunk megoperált páciensek utánkövetésére és szükséges rehabilitációjára is. Helyi rehabilitációs szakemberek hiányában  missziónk bangladesi résztvevőjeként meghívtuk Sultana Razia foglalkozásterapeutát, aki korábban a fejüknél összenőtt ikerkislányok szétválasztó műtétét követően már dolgozott az Alapítvány csapatával. Ő tanította be az operált betegeknek a szükséges gyakorlatokat, és szoros informatikai kapcsolatban maradva Alapítványunk orvosaival és a helyi sebészekkel gondoskodik utókezelésükről is.

Forrás: Cselekvés Alapítvány
Forrás: Cselekvés Alapítvány

A magyar orvosmisszióval egyidejűleg tartották a Bangladesi Sebész Társaság helyreállító és laparoszkópos konferenciáját Sirajganjban, ahol több mint 300 bangladesi sebész személyesen, további 500 kollégájuk pedig online követte a Cselekvés Alapítvány önkéntes orvosainak – Pataki Gergely misszióvezető plasztikai sebésznek és Sipos Péter sérvspecialista sebésznek – az előadásait, akiknek a szakmai bemutatóját Banglades-szerte élőben is közvetítették a szakmai közönség számára.

A misszió keretein belül a helyi munkatársak sterilitási protokoll és műszerhasználati továbbképzése is megtörtént.

Alapítványunk önkéntes pszichológusa 2 napot töltött az alapítvány önkéntes orvosai által 2019 augusztusában szétválasztott, fejüknél összenőve született – idén hatesztendős – bangladesi sziámi ikrek családjában, felmérendő a gyermekek állapotát és szükségleteit, melyek figyelembevételével sikeresen megszerveztük a gyermekek további rehabilitációját. Az alapítvány 12 fős csapata is  meglátogatta Rabeyát és Rukayát, akik szülővárosukban, Pabnában élnek a családjukkal.

Az alapítvány a humanitárius gyógyító munka során továbbra is nagy hangsúlyt fektet a tudomány és a hit egyensúlyára, ami az anyagi és lelki támogatással együtt nélkülözhetetlen a feszített munkatempójú missziókhoz és a további páciensek gyógyulását elősegítő nemzetközi tudástranszferhez.

hirdetés

Könyveink