2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

WHO: súlyos válságot okozhat világszerte a long-Covid

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője erőfeszítéseket sürgetett a long Covid okozta nagyon súlyos válság kezelésére, írja a Portfolio.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a Guardian című napilapnak írt cikkében kiemelte, hogy a WHO becslései szerint a Covid-túlélők 10-20%-a szenved olyan közép- és hosszútávú tünetektől, mint a fáradtság, a légszomj és a kognitív zavarok. A nők kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek hosszú ideig tartó Covidtól, amely akár egy évnél is tovább tarthat.

Bár a világjárvány drámaian megváltozott a számos életmentő eszköz bevezetésének köszönhetően, és látjuk a fényt az alagút végén, a hosszú Covid hatása minden országra nézve nagyon súlyos, (…) ezért azonnali és tartós fellépésre van szükség – írta Tedros. – Míg az emberek közel 70%-a kapott védőoltást, az alacsony jövedelmű országokban mindössze 22%-uk van beoltva. Ez az egyenlőtlenség emberek milliárdjait teszi sebezhetővé a fertőzéssel szemben, ami szinte elkerülhetetlenül a hosszú Coviddal küzdő betegek számának növekedéséhez vezet – idézi a Portfolio a WHO vezetőjének cikkét.

(forrás: Portfolio)

cimkék

hirdetés

Könyveink