2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Kitekintő

Célkeresztben a „randidrogok”

Egyre nagyobb teret nyernek az úgynevezett „randidrogok” – figyelmeztetett szerdán az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szervezete (INCB).

Az INCB tavalyi évről szóló jelentésének megállapítása szerint a viszonylag új, de gyorsan terjedő jelenség a szexuális erőszak szándékával elkövetett kábítószer-visszaélés. A tettesek e célra gyakran a nemzetközi kábítószer-ellenes egyezményekben nem szereplő vagy még nem teljesen ellenőrzés alatt álló szereket használnak.
 
A sokszor színtelen, szagtalan, jellegtelen ízű anyagokat általában az áldozatok ételébe vagy italába keverik anélkül, hogy azok észrevennék. Hatásukra az áldozatok elveszíthetik az uralmat tetteik felett. Rávehetők arra, hogy – látszólag önként – kiadják bankkártyájuk adatait, vásároljanak a bankkártyájukkal, átadják a gépkocsijukat, vagy nemi erőszak áldozatává is válhatnak.
 
Korábban a benzodiazepinek, azok közül is a Rohypnol néven fogalomba hozott flunitrazepam nevű anyag voltak a leginkább elterjedt ilyen szerek. A Rohypnollal való visszaéléseket jelentős mértékben visszaszorították, de helyette a bűnözők egyre gyakrabban alkalmaznak más anyagokat, olyanokat, amelyekhez könnyebb hozzájutni. Ilyen például a 2001 óta a nemzetközi kábítószer-ellenes egyezményekben szereplő, de az ENSZ-tagállamok mintegy felében ma sem hatékonyan ellenőrzött gamma hidroxi-butirát (GHB) vagy az egyezményekben nem szereplő ketamin.
 
„Meg kell tanítani az embereket, hogy legyenek gyanakvók” bizonyos helyzetekben, például ha emlékezetkiesést tapasztalnak – mutatott rá Sevil Atasoy, az INCB elnöke a jelentést bemutató bécsi sajtótájékoztatón. „Gyanú esetén tanácsos vizeletmintát gyűjteni és megvizsgáltatni, mert a nemi erőszak ilyen helyzetben máshogy nem bizonyítható” – mondta. Az erőszak megtörténhet nyilvános helyeken, bárokban, szórakozóhelyeken, de magánlakásokban is – figyelmeztet az INCB.
 
A testület arra hívja fel a gyógyszeripart, hogy dolgozzon ki biztonsági intézkedéseket, például eljárásokat a szóban forgó anyagok ízesítésére.
 
Növekvő gond a receptre kapható drogokkal való visszaélés is. Ezen a téren azt javasolja az INCB a kormányoknak, hogy tiltsák be vagy korlátozzák a nemzetközileg ellenőrzött szereknek az internetes „gyógyszertárakban” és telefonos gyógyszerrendelő szolgálatokon keresztül való árusítását.
 
Egyes kábítószerek, így a marihuána, az amfetaminok és az ecstasy (MDMA) használata stagnál vagy csökkenőben van egyes európai országokban. Ugyanakkor például Spanyolországban, Dániában és bizonyos mértékig Nagy-Britanniában is egyes kábítószer-élvezők az amfetamin és az ecstasy helyett a kokainra térnek át.
 
A jelentés kitér arra is, hogy egyre gyakrabban csempészik Kelet-Európán át a kokaint Dél-Amerikából Nyugat-Európába, s hogy a kelet-európai országokban tovább nőtt az ópiumszármazékok, köztük a heroin illegális kereskedelme.
Pálfy M. Katalin, MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink