2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Brit vizsgálat: csaknem 90 százalékos védelmet nyújt a harmadik oltás

A brit kormány egészségbiztonsági hivatala az elmúlt időszakban 600 ezer olyan pácienst vizsgált Angliában, akik igazoltan vagy sejthetően az omikron koronavírus-változattal fertőződtek meg.

A Downing Street által ismertetett újévi üzenetében Boris Johnson kiemelte: az oltási kampány ütemének megkétszerezésével sikerült elérni azt a célt, hogy az év utolsó napjára minden felnőttnek lehetősége legyen a harmadik oltási dózis beadatására. A brit kormány az omikron terjedésének megfékezése érdekében novemberben döntött arról, hogy az eredeti, január végi határidő előtt egy hónappal, már december végéig minden 18 évnél idősebb angliai lakos számára lehetővé válik oltási időpont foglalása a harmadik oltási dózis beadatására.

A brit egészségügyi minisztérium péntek este ismertetett legutóbbi adatsora szerint a brit felnőtt lakosság csaknem 60 százaléka - több mint 33,9 millió ember - részesült ténylegesen három oltási adagban. Az első dózist a 12 éven felüli lakosság 90 százaléka, a másodikat 82,4 százalék kapta meg, és így meghaladta a 133 milliót az eddig beadott első, második és harmadik oltási adagok együttes száma az Egyesült Királyságban.

Újévi üzenetében a brit miniszterelnök úgy fogalmazott: arra kéri mindazokat, akik úgy gondolják, hogy a betegség nem foghat ki rajtuk, hogy vessenek egy pillantást a kórházak intenzív osztályaira, azoknak a nyomorúságos, felesleges szenvedésére, akik nem adatták be maguknak a harmadik oltási adagot, és gondoljanak arra, hogy mindez őket is elérheti. A brit kormány adatai alapján a koronavírus okozta Covid-19 betegség miatt intenzív osztályokra kerülő páciensek 90 százaléka nem adatta be magának az oltás harmadik adagját.

A brit kormány egészségbiztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) által több mint félmillió páciens bevonásával elvégzett nagyszabású vizsgálatsorozat eredményei szerint a harmadik, emlékeztető oltási dózis az omikron koronavírus-variáns okozta fertőződés esetén is csaknem 90 százalékos védelmet nyújt a kórházi kezelést igénylő megbetegedés ellen.  Az UKHSA az elmúlt időszakban 600 ezer olyan pácienst vizsgált Angliában, akik igazoltan vagy sejthetően az omikron koronavírus-változattal fertőződtek meg.  A péntek este ismertetett vizsgálati jelentés kiemeli, hogy egyetlen oltási dózis 52 százalékos, két vakcinaadag 72 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a kórházi kezelést igénylő megbetegedés kialakulását, jóllehet a második adag beadása után 25 héttel e védettségi hatékonyság 52 százalékra esik vissza. A harmadik oltási dózis ugyanakkor már a beadás után két héttel 88 százalékra emeli az omikron okozta súlyos megbetegedés megakadályozásának hatékonyságát, és az eddigi adatok arra vallanak, hogy a három dózis nyújtotta magas szintű védettség hosszabb ideig is tart - áll a UKHSA vizsgálati jelentésében.

Az egészségbiztonsági hivatal az AstraZeneca/Oxford-, a Pfizer/BioNTech- és a Moderna vakcina hatékonyságát mérte.

Pénteki újévi üzenetében Boris Johnson kérte azoktól, akik ezt még nem tették meg, hogy a harmadik oltási dózis beadatása legyen újévi fogadalmuk. "Sokkal könnyebb, mint a lefogyás vagy a naplóírás" - tette hozzá a brit kormányfő. "Bármilyen kihívások elé is állít bennünket a sors, bármilyen aggályaink legyenek a következő hetekben és hónapokban, főleg az omikron és a kórházban kezeltek számának emelkedése miatt, egy dolgot teljes bizonyossággal kijelenthetünk: összehasonlíthatatlanul jobb helyzetben vagyunk ma, mint tavaly ilyenkor" - hangsúlyozta a brit miniszterelnök.

*

A koronavírus különösen fertőző omikron variásának terjedése miatt Ukrajnában februárban a járvány újabb fellángolására lehet számítani - jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteken. A tisztségviselő kifejtette, hogy az újabb hullám elsősorban attól függ, hány ukrán utazik a januári ünnepek alatt külföldre. Kiemelte, hogy azok 80 százaléka, akiknél kimutatták az omikron variánst, külföldön járt. Felhívta a figyelmet egyúttal arra, hogy elkerülhető a járvány fellángolása, ha minél többen felveszik a védőoltást.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter december 18-án közölte, hogy kiszűrték az első ukrán beteget, aki az új típusú koronavírus omikron változatával fertőződött meg. Az elmúlt napokban már több, omikronnal megfertőződött beteget regisztráltak az ország különböző részeiben, köztük a fővárosban, Kijevben is. Legutóbb csütörtökön azonosították a vírusnak ezt a változatát két, Zsitomir megyei nőnél, aki megbetegedése előtt Olaszországban járt.

Oleh Ruban, a fogyasztóvédelmi szolgálat kijevi részlegének igazgatója közben pénteken egy tévéműsorban közölte, hogy a fővárosban a tanulók a téli szünet után visszatérhetnek az iskolapadokba. Szavai szerint jelenleg nincs a járvány terjedéséről olyan előrejelzés, amely indokolná a tanítási szünet meghosszabbítását. Kijevben december 28-án kezdődött, és a tervek szerint január 9-ig tart a téli szünet az iskolákban.

Ukrajnában péntekre az eddig azonosított fertőzöttek száma 7029-cel 3 667 649-re, az elhunytaké 209-cel 95 899-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben csaknem 1800-zal 102 892-re csökkent. Az elmúlt napon 1578 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba. A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 698 387-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 999 847-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik oltást eddig 8780-an kaptak. Csütörtökön 101 705 embert oltottak be.

*

A világon 288 173 131 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 436 175 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban a világon 286 523 281 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 429 324 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

 

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink