2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Börtön passzív eutanáziáért

Jogerősen is felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek a Pécsi Ítélőtáblán egy öngyilkos asszony halálát meg nem gátoló férjet és gyermekét, írja a Népszava.

A 76 éves asszony 2021. június 4-én gyógyszerrel követett el öngyilkosságot szekszárdi otthonában. A nővel együtt élt a férje és első házasságából származó fia, akik tudták, hogy családtagjuk szándékosan mérgezte meg magát, mégse hívtak orvost, így az asszony – bár megmenthető lett volna – meghalt.

A nő először 2020 márciusában kísérlet meg öngyilkosságot inzulinnal, ám férje és fia akkor orvost hívott, így a nőt megmentették. Az asszony ezután többször elmondta, hogy nem akar élni, ezért családtagjaitól nyomatékosan azt kérte, hogy ha újra öngyilkosságot kísérel meg, hagyják meghalni. A két férfi próbálta őt lebeszélni, de végül ígéretet tettek, hogy elfogadják akaratát.

Az asszony másodszor az említett nap reggelén adagolta túl a gyógyszerét. Visszafeküdt ágyába, aztán elvesztette az eszméletét. Férje így talált rá, és miután sikertelenül ébresztgette, tudta, hogy mi történhetett. Nem sokkal később hazaérkezett az asszony fia, aki éjszakai műszakban dolgozott. A fiú is rájött, hogy anyja mit tett, és orvost akart hívni.

A férj lebeszélte erről, mondván, az asszonynak megígérték, hogy tiszteletben tartják szándékát. Így nem hívtak segítséget, és az asszony öt órával később meghalt.

A két férfi beismerő vallomást tett a rendőrségen, és olyan részleteket is elárultak, amit nélkülük a nyomozók nem tudhattak volna feltárni. Az asszony búcsúlevelet hagyott, aminek hitelességéhez nem fért kétség. Az orvosszakértők és a tanúk is a két férfi vallomását erősítették.

Az ítélőtábla megalapozottnak látta az elsőfokú verdiktet, és újra emberölésben mondta ki bűnösnek a két férfit, mert nem gátolták meg a tragédiát. A törvényszék ítéletét túlnyomórészt helybenhagyta a táblabíróság, viszont a két férfit mentesítették büntetésük jogkövetkezményei alól – számol be tudósításában a Népszava.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink