2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Bírság szülő nők jogainak megsértéséért

Ötmillió forintos bírságot szabott ki a bíróság a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházra a szülő nők jogainak megsértéséért, írja az Abcúg.

A Miskolci Törvényszék ötmillió forintra büntette a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórházat, amiért a szülészeten csak pénzért, “alapítványi hozzájárulás” címén biztosított védőöltözetet a szülő nők kísérőjének. Az úgynevezett zsilipruha  vagy más néven “kispapa szett” – ami egyszer használatos sapkából, maszkból, felsőruházatból, nadrágból és egy lábzsákból áll – nélkül senki sem mehet be a szülőszobába. Mindezért 2-3000 forintot kért el az egészségügyi intézmény. Ha ezt nem tudta megfizetni a hozzátartozó, akkor nem lehetett a szülő nő mellett. Pedig az egészségügyi törvény kimondja, hogy a szülő nőnek joga van hozzá, hogy kísérője végig mellette lehessen a szülés alatt – olvasható a bíróság indoklásában.

A bíróság szerint a miskolci kórház ezzel megsértette a szülő nők egyenlőbánásmódjához való személyiségi jogát. Azt is kimondta a testület, hogy mivel a védööltözetért elkért pénz elsősorban a szegényeknek okozott problémát, akik között sok a roma, így közvetve a roma nők jogai is sérültek.

A bírság megfizetése mellett a bíróság utasította a kórházat, hogy szüntesse meg a jogsértő gyakorlatot. Az ítélet nem jogerős.

Az Abcúg úgy tudja, a miskolci gyakorlat egyáltalán nem példanélküli, a 2-3 ezres összeg viszont kirívónak számít, még a budapesti szülészeteken sem kérnek el ennyit az egyszer használatos öltözetért.  Sok helyen a folyosókon elhelyezett automatákból lehet megvenni a higiéniás szettet, jellemzően 500-1500 forintért.

(forrás: Abcúg)
hirdetés

Könyveink