2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Betiltják a mesterséges transzzsírokat

2023-ig betiltja a WHO a mesterséges transzzsírokat, mert egészségügyi kockázatuk igen magas, adja hírül a Népszava.

Felcserélés néven indult egy program, amely minden ország számára tartalmaz tudnivalókat arról, hogyan lehet lépésről lépésre elkerülni a transzzsírok felhasználását az élelmiszerekben. „A kezdeményezés azt célozza, hogy az államok törvényekkel alapozzák meg a transzzsírok kivezetését az élelmiszerpiacról” – mondta a Népszava szerint Francesco Branca, a genfi székhelyű Élelmiszerek az Egészségért és a Fejlődésért Osztály igazgatója a CNN-nek.

A hidrogénezett növényi olajoknak nagyon káros hatásuk van az egészségre, mert sok bennük a rossz koleszterin, növelik a szív- és érrendszeri betegségek, az agyvérzés, és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

New Yorkban már folyt a fentihez hasonló program 2002 és 2009 között, akkor az volt a tapasztalat, hogy a cégek nem igazán mutatkoztak együttműködőnek. 2015 óta az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Igazgatóság három évet adott az élelmiszeripari cégeknek, hogy csökkentsék a részben hidrogénezett olajok (PHO) használatát, amelyek a fő étrendi forrásai a transzzsíroknak, mert azokat nem ítélte biztonságosnak. 2018-ra a cégek, a PHO mennyiségét 98 százalékkal csökkentették. Az európai országok közül Dániában vezették be először a transzzsír mennyiségi szabályokat 2004-ben. Azóta ezek csaknem eltűntek az élelmiszerekből, ennek következtében 2012-2015 között 100 ezer ember körében átlagban 14,2 százalékkal csökkent a szív és érrendszeri betegségek okozta halálozások száma évente.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink