2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Berényi Ervin a DE Klinikai Központjának élén

Július 1-jén Berényi Ervin orvosprofesszor váltotta Édes Istvánt a Klinikai Központ élén, közli az unideb.hu alapján a Weborvos.

Berényi Ervin neuroradiológus orvosprofesszor, szakterülete az emberi agy működésének feltérképezése a legmodernebb képalkotó eljárásokkal. Egyetemi munkáját 2005-ben kezdte meg Debrecenben, nevéhez fűződik a radiográfus képzés debreceni felfejlesztése, az orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus alapszak létrehozása. 2013 óta egyetemi tanár, 2016 óta a DE ÁOK Orvosi Képalkotó Intézet igazgatója.

Az elmúlt hónapokban rektori biztosként irányította a Kenézy Gyula Kórház és a Klinikai Központ integrációját. Berényi Ervin a Magyar Radiológus Társaság alelnöke. Hobbija a futás, különösen a hosszútávfutás: néhány éve kezdte, de már 11 maratont tud maga mögött. Szabadidejében chilitermesztéssel foglalkozik, de a horgászatra, a festészetre vagy a vitorlázásra is szakít időt, ha teheti.

A Klinikai Központ új elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy országos szinten óriási kiadásokat fordítunk a daganatos betegek ellátására, és ennek eredményét sehol nem látjuk: majd minden egyes mutatóban az utolsók között vagyunk az Európai Unióban a daganatos betegek halálozása tekintetében. Az orvosprofesszor megjegyzi, hogy bár az országos adatok rendkívül heterogének, de nem lehetünk büszkék szűkebb hazánk, Hajdú-Bihar megye helyzetére sem.

– Ugyancsak aggasztónak tartom, hogy azokban az esetekben, amikor már sajnos nem lehet segíteni a betegeken, akkor ahelyett, hogy az emberi méltóság tiszteletben tartásával, a lehető legbékésebb távozás minden feltételrendszerét megteremtenénk, nem egy esetben az erőltetett gyógyszeres terápia hatására, a betegek teljesen legyengülve, méltatlan állapotban hagynak itt bennünket. A Kenézy Kórház, mely a napokban egyetemi kórház lett, a Debreceni Hospice Ház Alapítvánnyal karöltve, szép példáját mutatja az összefogásnak, ehhez kell csatlakozni a Klinikai Központnak is – jelentette ki Berényi Ervin.

Vezérelvem négy pillére: a betegek érdekének elsődlegessége, az ellátás transzparenciája, annak szabályozottsága és ellenőrizhetősége. A Klinikai Központ élén ezekre a szempontokra fogok koncentrálni. Bízom benne, hogy az intézmény vezetése mellett a klinikai dolgozók, oktatók támogatásával – írja a lap.

hirdetés

Könyveink