2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Belgiumban és Romániában is megszűnik a veszélyhelyzet

Belgiumban hétfőtől, Romániában szerdától megszűnik a járványügyi veszélyhelyzet. Nemzetközi kitekintés.

Belgiumban hétfőtől megszűnik a járványügyi veszélyhelyzet, amely a koronavírus-járvány megfékezésére két évvel ezelőtt bevezetett korlátozások legtöbbjének feloldását jelenti; nem lesz szükség többet az oltási igazolványokra, a maszkhasználat pedig csak a tömegközlekedésen, a kórházakban és a repülőtereken marad kötelező. Alexander De Croo belga miniszterelnök elmondta: a járványügyi korlátozások feloldását az tette lehetővé, hogy a fertőzések és az kórházi kezelések száma folyamatosan csökken az országban. Az intenzív osztályokon koronavírus-fertőzéssel ápolt betegek száma is csökken. Több mint 9 millió belga szerzett teljes védettséget, és legkevesebb 7 millióan kapták meg az emlékeztető oltást is, emlékeztetett a kormányfő.

Tájékoztatása szerint pénteken utoljára ülésezett a járványügyi intézkedésekért felelős belga konzultációs bizottság, mely egyebek mellett eltörölte a koronavírus elleni védettséget bizonyító oltási igazolványok belgiumi használatát, azokra csakis külföldi utazás esetében lesz szükség.

Noha az általános maszkhasználati kötelezettség megszűnik, a maszk viselése továbbra is javasolt, főként beltérben, rendkívüli tömeg esetén, illetve olyan helyeken, ahol a másfél méteres távolságtartás nem biztosítható.

Március hetedikétől az Unióból érkező utazóknak nem kell többet a járványügyi nyomon követést lehetővé tevő nyomtatványt (PLF) kitölteniük, ez csakis az Unión kívüli országokból érkezők számára marad kötelező. Azon európai utazók számára, akik teljes védettséggel rendelkeznek, beutazáskor nem írnak elő koronavírus-tesztet és karantén-kötelezettséget sem. A járványügyi szempontból veszélyes országokból, vagy régiókból érkezők esetében, a jelenlegi szűrési és karanténszabályok változatlanok maradnak.

Az illetékes belga közegészségügyi hatóság pénteki tájékoztatása szerint e héten naponta átlagosan 6011 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, s ez 27 százalékos csökkenést jelent az előző héthez képest. A héten 27 százalékkal kevesebb fertőzöttet szállítottak kórházba. Jelenleg 2108 embert ápolnak belga kórházakban, 19 százalékkal kevesebbet, mint egy hete. Intenzív osztályon 227 koronavírussal fertőzött beteg fekszik, számuk 16 százalékkal csökkent egy hét alatt. Naponta átlagosan 22-en halnak meg koronavírus-fertőzésben Belgiumban, ez 36 százalékos csökkenést jelent az előző hétnapos időszakhoz képest.

A járvány kezdete óta 3 millió 579 ezer esetben mutatták ki a koronavírust és 30 244 ember halt meg a vírusfertőzés okozta szövődményekben Belgiumban.

*

Romániában már nem hosszabbítják meg a koronavírus-járvány miatt elrendelt, 2020 májusa óta folyamatosan érvényben lévő veszélyhelyzetet, így szerdától kezdődően véget érnek az erre alapozott járványügyi korlátozások, jelentette be pénteken Klaus Iohannis államfő. A járványügyi illetékesekkel folytatott tanácskozást követően Iohannis megállapította: a járvány ötödik hullámának végéhez közeledik az ország, ezért eljött az ideje, hogy ezt a jelentős következményekkel járó döntést meghozzák.

Felidézte: a járvány kezdete óta eltelt két év rengeteg áldozatot követelt az egész társadalomtól: hatalmas nyomás nehezedett az egészségügyi rendszerre, be kellett zárni az iskolákat, az emberi kapcsolatok és a gazdaság is megsínylette a zárlatot, 63 ezer román állampolgár pedig elvesztette a küzdelmet a betegséggel, pótolhatatlan űrt hagyva maga után. Az elnök köszönetet mondott a "frontvonalban küzdő" egészségügyi alkalmazottaknak, az óvintézkedéseket betartó fegyelmezett állampolgároknak és a járvány megfékezésén dolgozó hatóságoknak az eddigi erőfeszítéseikért. Úgy értékelte: a világjárvány értékes tanulságokkal is szolgált, ezek közül a szolidaritás leckéjét nevezte a legfontosabbnak, azt, hogy Románia is segített, amikor tudott és rajta is segítettek európai szövetségesei, amikor komoly bajba került.

"Arra is megtanított, hogy becsüljük meg egészségünket, és a szeretteinkét, megtanított a védekezésre, a megelőzésre, megtanított felelős döntéseket hozni és betartani ezeket. Az eltelt két év bebizonyította, hogy meg kell tanulnunk együtt élni a járvánnyal, és kihasználni lehetőségeinket, megóvni közösségünket", sorolta a román államfő. Iohannis ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az elővigyázatosságra továbbra is szükség van, a védekezést, az immunizálást folytatni kell, az ezzel kapcsolatos ajánlásokat a következő napokban ismerteti majd az egészségügyi tárca.

Romániában március 8-án éjfélkor ér véget a veszélyhelyzet. Szerdától valamennyi felsorolt korlátozás - a maszkviselési kötelezettség is - hatálya megszűnik. Ha nem hosszabbítják meg a veszélyhelyzetet, a hatóságok legfeljebb ajánlásként javasolhatják egyes óvintézkedések további alkalmazását.

*

A világon 443 769 095 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 989 507 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 442 068 951 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 981 034 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink