2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Bábaszoftvert fejlesztettek ki Afrikának német kutatók

Az afrikai szüléseket és a terhességi ellátást biztonságosabbá tevő és koordináló szoftvert fejlesztettek ki a Heidelbergi Egyetem tudósai.

"Az afrikai anyák halandósági rátája elrettentő. A halálozási arány százszor magasabb, mint Európában. A WHO adatai alapján évente világszerte 225 ezer anya és kétmillió gyermek veszíti életét szülési komplikációk miatt" - mondta el Antje Blank, az intézmény klinikai farmakológiai és farmakoepidemiológiai intézetének munkatársa. Blank a szoftver fejlesztésének orvosi részéért felelős.

Az új szoftverrel Afrika vidéki területein igyekeznek megakadályozni a halált okozó komplikációk kialakulását. A program végigkalauzolja a születésben segédkezőket, megmutatja, mit kell tenni a kritikus szakaszokban és komplikációk esetén.

"Nagyon fontos, hogy a terhesség és a szülés ideje alatt időben felismerjék a kritikus helyzeteket. A rendszer gyógyszerekre vagy kórházi kezelésre is javaslatot tesz. Sok nőt lehetne megmenteni egyszerű és időben végrehajtott intézkedésekkel, gyakran ugyanis a legegyszerűbb kontrollvizsgálatokat, például a vérnyomásmérést mulasztják el" - mondta el Blank.

Nyáron a jelenleg még próbaszakaszban működő szoftvert eljuttatják Burkina Fasóban, Ghanában és Tanzániában lévő intézményekbe. Ennek érdekében a három ország orvosai és informatikusai rövid workshopon vesznek részt.

Az érintett országok örömmel fogadják a számítógépes programokat. Sok bába még számítógépet sem látott soha. Az emberek hihetetlenül gyorsan tanulnak és örülnek annak, hogy felértékelik munkájukat.

"Tudomásunk szerint ez a projekt az egyetlen a világon, amely a fejlődő országokban a terhességi ellátást és a születéseket koordinálja" - mondta el Blank.

A szoftver fejlesztése az Európai Unió által hárommillió euróval támogatott QUALMAT (Quality of prenatal and maternal care) nemzetközi kooperációs projekt része, amely célja, hogy az orvosi szaktudást a WHO irányvonalainak megfelelően a lehető legjobban beültessék a gyakorlatba a szülészet területén.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink