2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Azon vitatkoznak, hogy beteg volt-e Mona Lisa

Még ma is megmozgatja az emberek fantáziáját Leonardo da Vinci híres festménye, a Mona Lisa, ugyanúgy, ahogy a rajta szereplő hölgy is – most például azon megy a vita, hogy vajon Mona Lisa beteg volt-e, és pajzsmirigy-alulműködésben szenvedett, vagy sem, közli a 24.hu.

Dr. Mandeep Mehra a Harvardról és Hilary Campbell a kaliforniai egyetemről nem hisznek abban, hogy a feltehetően egy gazdag selyemkereskedő feleségét ábrázoló festményen szereplő Lisa Gherardini szívritmuszavarban szenvedett volna – ez is egy korábbi hipotézis ugyanis. A pajzsmirigyre gyanakszanak, és ezt azzal is próbálják alátámasztani, hogy Gherardini aránylag sokáig élt, 63 éves korában halt meg, ráadásul úgy tűnik, mintha a pajzsmirigye megnagyobbodott volna, az arca pedig sárgás, szemöldöke kihullott, amelyek mind lehetnek a pajzsmirigy-alulműködés tünetei is.

Michael Yafi, a Texasi Egészségügyi Központ gyermekgyógyászati endokrinológusa úgy gondolja, hogy egyik diagnózis sem igaz a híres festményt ihlető hölgyre. A képen látható, tüneteknek tűnő jelek egyáltalán nem elég hangsúlyosak, és ezekből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Yafi szerint a megnagyobbodott pajzsmirigy a nyakán sokkal látványosabb lenne, ha valóban ilyen betegségben szenvedett volna a hölgy, a hiányzó szemöldök pedig da Vincire jellemző vonás, nem csak ezen a festményen jelenik meg. A Hormones-International Journal of Endocrinology and Metabolism tudományos folyóiratban megjelent tanulmányában még azt is kifejti, hogy a pajzsmirigyproblémák ábrázolása nem egyedi a kultúrtörténetben, ez viszont egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy tipikus eset.

Az arc sárgássága Yafi szerint csak nagyon előrehaladott alulműködés esetén lenne ennyire látványos, ezért ezt inkább a festmény korának és a mostoha bánásmódnak teszi be, mint a betegségnek. Azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az ilyen betegség általában a nők fogamzóképességét is befolyásolja, főleg da Vinci idejében, amikor még nem volt rá kezelés, ezért Gherardininek aligha lehetett volna öt gyereke, ha tényleg alulműködött volna a pajzsmirigye – közülük egy néhány hónappal a festmény elkészülte előtt jött világra.

A teljes cikk

(forrás: 24.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink