2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Az ukrán kormány szerint leállt a Csernobili atomerőmű

Leállt a Csernobili atomerőmű, ami az ott tárolt radioaktív anyagok lehűlésével és végső soron radioaktív szivárgással fenyeget – közölte az ukrán kormány hírét a 24.

Korábban azt is mondták, hogy a létesítmény áram nélkül maradt. Áramellátás nélkül pedig az ott tárolt 20 000 kiégett fűtőanyag-kazettát túlmelegedés fenyegeti, már ha a hűtőfolyadék elpárolog.

„Ezt követően párolgás következik be, ami nukleáris kibocsátáshoz vezet” – figyelmeztetett az ukrán kormány. A szél átviheti a radioaktív felhőt Ukrajna, Fehéroroszország, Oroszország és Európa más régióiba – tették hozzá.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) még nem reagált a bejelentésre. A szervezet kedden késő este közölte, hogy a továbbiakban nem kap adatátvitelt a csernobili atomerőműben lévő rendszereitől, amelyek az ott végzett tevékenységet figyelik, írja a lap.

Az atomerőművek jellemzően rendelkeznek tartalékenergiával, azt azonban nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a csernobili létesítmény rendelkezik-e ilyen tartalékkal, vagy működőképes-e ez a tartalék – írta a Wall Street Journal.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink