2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kitekintő

Az olvadó sarkköri jég megmérgezheti az ott élőket

A Kanada sarkvidékén elő eszkimók, az inuitok számára a globális felmelegedés nem csupán földjüket változtatja meg, de ételüket is megmérgezi. Az inuitok táplálékának jelentős részét az általuk elejtett fókák és fehér delfinek teszik ki.

A fehér delfin szalonnája, a muqtuq, az eszkimók között csemegének számít. Azonban az állatok zsírja és húsa olyan nagy mennyiségű higanyt tartalmaz, hogy fogyasztásuk nem biztonságos, sőt az elhullott állatokat mérgező hulladékként kell kezelni. Nemrég Gary Stein és munkacsoportja kimutatták, hogy nagyobb mennyiségű a higany a fókák húsában azokban az években, amikor kevés jég van a tengerben – írja a NewScientist.  Az eszkimó vadászok által 1973 és 2007 között elejtett, meggyűrűzött fókák vizsgálatával megállapították, hogy az állatok higanyszintje magasabb volt az olyan nyarak után, amikor az óceán kevés jeget tartalmazott. Ezt annak tudják be, hogy a fókák más táplálékoknál szívesebben fogyasztják a tőkehalat, amely nagyobb mennyiségben található a tengerben a kevés jegű években, és amelynek testében felhalmozódik a higany.
Más szennyező anyagok is fenyegetik az inuitokat. Évtizedekkel ezelőtt a DDT és a PCB-k (poliklórozott fenilek) kimosódtak a légkörből, és a sarki jég magába zárta ezeket. Most, a jég olvadása kapcsán, ezek az óceán, az áramlatok és a folyók vizébe kerülve szennyezik azokat – figyelmeztet Philippe Grandjean, a Harvard Egyetem kutatója. Ez a folyamat megakadályozhatatlannak tűnik, de legalább arra kellene ügyelni, hogy később ne ismétlődjön meg ugyanez: vagyis csökkenteni kellene a jelenleg használt, a levegőbe kerülő szennyező anyagok mennyiségét – javasolja Grandjean.

Weisz Júlia

 


cimkék

hirdetés

Könyveink