2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Az írek népszavaznak az abortusztilalomról

A Magyar Hírlap szerint május végén dönthetnek arról, hogy feloldják-e Írországban az abortuszok többségére vonatkozó alkotmányos tilalmat.

Leo Varadkar miniszterelnök bejelentette, a szavazóknak arra kell majd válaszolniuk, akarják-e visszavonni az alaptörvény szóban forgó kiegészítését, és a parlamentre bízni a magzatelhajtás törvényi szabályozását, vagy megtartanák az érvényben lévő alkotmányos tilalmat.

Az 1983-ban népszavazással elfogadott alkotmánymódosítás arra kötelezte a hatóságokat, hogy egyformán védelmezzék az anya és meg nem született gyermeke élethez való jogát, s ezzel Európa legszigorúbb abortuszszabályozását hozták létre. A többségében katolikus vallású Írországban jelenleg kizárólag abban a ritka esetben engedélyezik az abortuszt, ha a terhesség veszélybe sodorja az anya életét. Mivel minden más körülmények között tilos a magzatelhajtás, minden évben ír nők ezrei kényszerülnek arra, hogy kihordják gyógyíthatatlan betegségekben szenvedő magzatukat, vagy külföldön, legtöbb esetben Nagy-Britanniában végeztessék el az abortuszt.

A jobbközép irányultságú Fine Gael pártot vezető Leo Varadkar hétfőn kijelentette, hogy ő maga az abortusztilalom enyhítése mellett fog kampányolni. Hozzátette, kormánya olyan törvénytervezetet készít elő, amelynek értelmében az anya a terhesség 12. hetéig korlátozásoktól mentesen dönthetne arról, hogy megtartja-e magzatát. A tervezetet akkor nyújtják majd be, ha a szavazók a 8. kiegészítés visszavonása mellett döntenek.

hirdetés

Könyveink