2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Kitekintő

Az érszűkület civilizációs ártalom

Nincs érszűkülete és csak ritkán, idős korban lesz magas vérnyomása azoknak a bolíviai bennszülötteknek, akik ma is úgy élnek, ahogy évszázadokkal ezelőtt őseik töltötték napjaikat.

A tsimane törzs tagjait a legkorszerűbb módszerekkel vizsgáló kutatók eredményeit a PLoS One nemzetközi tudományos portál közölte.

A Bolíviában élő tsimane törzs tagjai a Maniqui folyóban halásznak, néha vadakat is sikerül elejteniük, de főleg növénytermelők: elsősorban maniokát, kukoricát, rizst esznek.

Jelenleg 6000 bennszülött él ott, reggeltől-estig dolgoznak, nem létezik elhízás. Az is tény viszont, hogy kóros soványság sincs, így a tsimane törzs tagjainak testtömegindexe átlagosan 24, ami a jelenlegi orvosi fogalmak szerint Európában vagy az Egyesült Államokban is ideális testsúlyt jelent.

Michael Gurven amerikai antropológus és munkatársai évek óta tanulmányozzák ezeket az embereket és most orvosok is csatlakoztak a kutatócsoporthoz.

A jelenlegi vizsgálat azért indult, mert laboratóriumi mérések tanúsága szerint a bennszülettek vérében igen magas volt annak a fehérjének a szintje, ami lassú gyulladást jelez, ez pedig érelmeszesedéses folyamatra utal. Amerikai felnőttek között a C-reaktív protein (CRP), akkor érte el ezt az értéket, ha már kifejezett érszűkület volt jelen. A kutatók azt gondolták ennek alapján, hogy az érbetegség a bennszülöttek között is gyakori lehet.

Meglepetésükre érszűkület a tsimane törzs tagjaiban egyáltalán nem létezett, sem a fiatalokban, sem az idősebbekben. A magas vérnyomás előfordulása is sokkal ritkább, mint a civilizációban élők között. Még a 70 évesnél idősebbek körében is csak 23 százaléknak volt emelkedett a vérnyomása, ami az amerikai lakosságban ennél kétszer-háromszor gyakoribb.

Az is tény, hogy 70 év, vagy annál idősebb kor a törzs tagjai között igen ritka. A bennszülöttek átlagos életkora 43 esztendő: annyi, ami másfél évszázada volt az amerikai lakosság körében. A tsimane törzsben élők halálát leggyakrabban bélfertőzés okozza, sok a vérszegény és sokuknak van bélférgessége.

A szakemberek szerint az érbetegségek a bennszülöttek között elsősorban azért nem fordulnak elő, mert ritkák azok a kockázati tényezők, melyeknek alapvető szerepe van az infarktus vagy az agyi katasztrófa és az érszűkület kifejlődésében.

Dr. Matos Lajos, MTI

 

cimkék

hirdetés

Könyveink