2024. április. 19., péntek - Emma.

Az enyhe intézkedések nem elegendőek a járvány fékezéséhez

Orbán Viktor víruslaborként tekint Ausztriára, ahol azonban kiderült, hogy az enyhe korlátozások nem elegendőek a járvány letöréséhez, írja a Napi.hu.

Ezen a hétvégén zajlik Ausztriában országszerte a tömeges gyorstesztek elvégzése, s a jövő héten már enyhíteni fognak a szigorú lezárásokon a szomszédos országban. A tömeges antigén tesztelés nem haladt zökkenőmentesen, az első jelentések szerint a vártnál sokkal kevesebben vettek azokon részt, ugyanakkor az eredmények arra utalnak, hogy a korábbi szúrópróba tesztelések eredményével összehasonlítva masszívan eshetett a a rendszerben nem szereplő, ugyanakkor aktívan fertőző esetek száma.

Ausztriában november közepén vezették be az úgynevezett kemény korlátozásokat, a "hard lockdownt". Ez a november eleje óta érvényes enyhébb korlátozások, a "lockdown light" szigorítását jelentette. Az iskolákban a 14-18 éves korosztályt követően ekkor már az összes osztályt távoktatásra állították át, s az oktatási intézményekben csak ügyeleti rendszer működött.

A szigorított intézkedések életbe lépést megelőzően egy szúrópróbaszerű teszten november 12. és 14. között szintén azt próbálták felmérni, hogy mennyi lehet az aktív fertőzöttek valódi száma az országban. Akkor az jött ki, hogy a hivatalos statisztikákban szereplő 94 500 aktív fertőzött helyett a valóságban 166 és 295 ezer között lehetett ez a szám, azaz átlagosan számolva alakosság 3,1 százaléka lehetett pozitív.

Ha a mostani pozitív eseteket arányát vesszük (ami a valóságban várhatóan kevesebb a tesztek pozitív elhajlása miatt) és ezt felszorozzuk a lakosságszámmal, akkor a statisztikákban eddig nem szereplő fertőzöttek száma 23-44 ezer közé csökkenhetett három hét alatt. A statisztikákban ugyanis az aktívnak mutatott esetek száma folyamatosan magasabb annál a számnál, mint amit a pozitív esetek, a halálesetek és a gyógyultak számából adódna. Ha ezek különbsége alapján nézzük az aktív eseteket, akkor a hivatalos aktív esetek száma három hét leforgása alatt 77 ezer fő feletti szintről mostanra 47 ezer fő alá süllyedt.

Ehhez hozzáadva a tömeges tesztelés eredményének legrosszabb forgatókönyvét az adódik, hogy az aktív esetek száma 3 hét leforgása alatt harmadára eshetett vissza a lezárások következtében, ami tényleg drasztikus csökkenésnek látszik.

A járvány igazi terjedésének a jelek szerint nem a november elején bevezetett enyhébb korlátozó intézkedések tudtak gátat vetni, hiszen azok bevezetése óta 4 hétnek kellett eltelnie mire a súlyos esetek száma csökkenni tudott. Valószínűbb, hogy az ellátórendszer terheltségének csökkentését a második, szigorúbb korlátozási csomag bevezetésével sikerült elérni. Már ha abból a feltételezésből indulunk ki, hogy a korlátozások bevezetésének azonnal érezhető hatása van a járvány terjedésére.Ha ez igaz, akkor a járvány letöréséhez nem volt elegendő csak a középiskolás korosztályt átállítani a felsőoktatásra és az éttermek és más vendéglátóhelyek látogatását megtiltani, de valószínűleg kellettek az alsóbb évfolyamok távoktatásba küldésére, az üzletek bezárására hozott intézkedések is, írja a Napi.hu.

(forrás: Napi.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés