2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Az antibiotikum rezisztenciától a tbc elleni küzdelemig

Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára vezetésével utazott magyar delegáció az Egészségügyi Világszervezet 2019. május 20-28. között Genfben rendezett 72. közgyűlésére (World Health Assembly/WHA).

A közgyűlés a WHO legfőbb döntéshozó testülete, amely minden év májusában ülésezik 193 tagállam részvételével. Feladata, hogy meghatározza a szervezet politikáját, felügyelje és jóváhagyja a költségvetést, akciókat, vizsgálatokat, programokat indítson kiemelt kérdésekben. A közgyűlés plenáris ülésének kiemelt témája az egészségügyi ellátásokhoz való univerzális hozzáférés volt, míg a bizottsági üléseken többek között tárgyalták a szervezet kétéves költségvetési programját, a közegészségügyi vészhelyzetekre való felkészülés lehetőségeit és a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályok végrehajtását is. Napirendre kerül a Fenntartható Fejlődési Célok végrehajtása, csakúgy mint az antibiotikum rezisztencia vagy éppen a tuberkulózis elleni küzdelem. A szakmai témákon túl a tagállamok a WHO szervezeti, személyzeti kérdéseit is megvitatják, és áttekintik a szervezet pénzügyi helyzetével, reformfolyamataival kapcsolatos kérdéseket is.

Prof. dr. Horváth Ildikó a közgyűlésen az egészségügyi alapellátásról szóló napirendi ponthoz, valamint a gyógyszerekhez és oltóanyagokhoz való hozzáférés témájához szólt hozzá. Beszédeiben – hangsúlyt fektetve a családok, gyermekek egészségének, illetve jóllétének védelme és elősegítése érdekében tett intézkedésekre – megemlítette az elmúlt tíz évben a magyar lakosság egészségének javítása érdekében tett intézkedéseket, valamint a Nemzeti Immunizációs Program kiváló működését. Az egészségügyért felelős államtitkár május 23-án az EU és a WHO magas rangú tisztviselői, valamint Románia miniszter-helyettese mellett vitaindító beszédet tartott a ritka betegségek és az egészségügyi digitalizáció témájában szervezett kísérő rendezvényen. Felvezető előadásában beszélt a ritka betegségek kezelésének kihívásairól, a digitális egészségben rejlő lehetőségekről, és beszámolt a magyar eredményekről is.

cimkék

hirdetés

Könyveink