2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az alternatív Nobel-díj győztesei 2010-ben

Nigériai és brazíliai környezetvédőknek, egy faluközösségeket építő nepáli alapítványnak és izraeli orvosoknak ítélték oda idén a Right Livelihood díjat.

A stockholmi alapítvány indoklása szerint a felsoroltak azzal érdemelték ki a kitüntetést, hogy kiemelkedő, példás módon léptek fel az "alulról jövő változások" megvalósításáért. A díjazottak összesen 200 ezer euró támogatásban részesülnek.

Az egyik díjat Nnimmo Bassey nigériai környezetvédő kapta, amiért "rámutatott az olajkitermelés társadalmi költségeire". A Brazíliában élő, osztrák származású Erwin Krautler püspök az indián őslakosok védelmében folytatott tevékenységéért részesült a kitüntetésben. A nepáli Sappros szervezet és alapítója, Srikrisna Upadhjaj azzal mutatott példát, hogy faluközösségeket mozgósított a saját szegénységük elleni harcra. Negyedikként az izraeli Orvosok az Emberi Jogokért (PHR) szervezetet tüntette ki a svéd alapítvány, "azért a lankadatlan szellemiségért, amellyel kiállnak minden ember egészséghez való jogáért Izraelben és Palesztinában".

A Right Livelihood díj avagy az alternatív Nobel-díj

A Jakob von Uexküll német-svéd író, egykori Európai parlamenti képviselő által 1980-ban alapított "Helyes Életmód Díjat" évről évre olyan személyeknek és szervezeteknek ítélik oda, akik vagy amelyek a mai világproblémákra igazi alternatív válaszokat adnak, s már jelentős és távlati hatású eredményeket értek el a megvalósításban is, különös tekintettel a környezetvédelemre, az emberi jogokra, a mindennapi élet megkönnyítéséért és az élet minőségének javításáért tett erőfeszítésekre.

Bár a díjat osztó alapítvány maga sosem használja az  "alternatív Nobel-díj" kifejezést, mégis ezt tartják a svéd kémikus alapította Nobel-díj legautentikusabb kiegészítésének.

Nobel-díj

A svéd kémikus, feltaláló Alfred Nobel 1895. november 27-én kelt végrendeletében azt kérte, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai és az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat – és a vele járó, jelenleg körülbelül egymillió svéd koronát (körülbelül 30 millió forintot, illetve 115 ezer eurót) kiérdemli. 1968-ban a lista kiegészült a Közgazdasági emlékdíjjal. Idén október 4-én hirdetik ki az orvosi kategória győztesét, majd sorrendben 5-én a fizikai, 6-án a kémiai, 8-án a békedíj nyertesét, 11-én pedig a közgazdasági díj győztesét.

 

Nobel-díjasok toplistája

Az alapítvány honlapján kiemelt helyen szerepelnek azok a díjazottak, akikre 2010-ben a leggyakrabban kerestek rá az interneten:

1. Albert Einstein (Fizikai Nobel-díj 1921.)

2. Marie Curie (Kémiai Nobel-díj 1911.)

3. Martin Luther King (Nobel-békedíj 1964.)

4. Barack Obama (Nobel-békedíj 2009.)

5. Nelson Mandela (Nobel-békedíj 1993.)

hirdetés

Könyveink